Hindistan Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı Jawaharlal Nehru Gelişmiş Bilimsel Araştırmalar Merkezi (JNCASR), sadece 6 dakikada yüzde 80’e kadar şarj olabilen yeni nesil bir sodyum-iyon batarya geliştirdiğini duyurdu.
Günümüzde kullanılan lityum-iyon bataryalar, maliyet, yangın riski ve çevresel sürdürülebilirlik gibi sorunlar nedeniyle eleştiriliyor. Lityuma göre çok daha yaygın ve ucuz bir element olan sodyumun devreye girmesi, enerji depolama teknolojilerinde ezber bozacak bir gelişme olabilir. Öyle ki bu batarya 3.000’den fazla döngü ömrüne sahip.
Araştırma ekibi, bu etkileyici başarıyı sağlayan teknolojinin merkezine özel olarak tasarlanmış bir anot malzemesi yerleştirmiş. Bu anot; nanoyapılı, karbonla kaplanmış ve alüminyum katkılı bir yapıya sahip. Bu sayede bataryadaki iyonlar daha hızlı ve verimli bir şekilde hareket ediyor.
Aynı zamanda bu yapı sayesinde bataryanın dayanıklılığı artarken, elektrik iletkenliği de maksimum seviyeye çıkıyor. Sadece hızla şarj olabilmesi değil; uzun ömürlü kullanımı, yüksek sıcaklıklarda dahi kararlılığını koruyabilmesi de onu benzerlerinden ayırıyor.
Yeni geliştirilen sodyum-iyon batarya, elektrikli araçlardan yenilenebilir enerji sistemlerine, drone’lardan elektriğin sınırlı olduğu kırsal bölgelere kadar pek çok alanda kullanılabilecek potansiyele sahip.