Deprem sonrası 5 saniyede hasar tespiti yapılabilecek: Sistem kullanıma hazır

Gaziantep merkezli teknoloji firması LeeboardTechnology, yapay zeka tabanlı yeni hasar tespit sistemiyle deprem sonrası binaların dayanıklılığını sadece 5 saniyede analiz edebiliyor.

Deprem sonrası 5 saniyede hasar tespiti yapılabilecek: Sistem kullanıma hazır
KAYNAK:
IHA
|
GİRİŞ:
04.07.2025
saat ikonu 14:44
|
GÜNCELLEME:
04.07.2025
saat ikonu 14:45

'te faaliyet gösteren LeeboardTechnology, yapay zeka tabanlı yeni bir hasar tespit sistemi geliştirdi. Test sürecinden başarıyla geçen sistem, binaların dayanıklılık seviyelerini ölçerek olası bir depreme karşı kentin hazırlık düzeyini artırmayı hedefliyor.

LeeboardTechnology CEO'su Erkan Gövce, yapay zeka destekli sistemin, binaların sonrası durumunu saniyeler içinde analiz edebildiğini söyledi. Gövce, Leeboard 9750 Nethasismi verilen sistemin her binada kolayca uygulanabildiğini belirterek şöyle dedi:

Deprem sonrası 5 saniyede hasar tespiti yapılabilecek: Sistem kullanıma hazır

"5 SANİYEDE BİNANIN SAĞLAMLIĞINI ÖĞRENECEĞİZ"

"6 Şubat 2023' de verdiğimiz can kaybının acısı hala içimizde, böyle bir afetin tekrar yaşanmaması tek temennimiz. Ancak halk olarak önlem almak da bize ve yetkili kurumlara düşüyor. LeeboardTechnology olarak geliştirdiğimiz sistem sayesinde deprem sonrası binaların hasar ve sağlamlığını 5 saniyede öğrenebileceğiz."

Deprem sonrası 5 saniyede hasar tespiti yapılabilecek: Sistem kullanıma hazır

Gövce, sistemin Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, AFAD Gaziantep İl Müdürlüğü, Gaziantep Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü ve Gaziantep Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün katılımıyla gerçekleştirilen kontrollü yıkım saha testini başarıyla tamamlandığını söyledi.

Yapılan testin sistemin kurulduğunda ne tür hayat kurtarıcı katkılar sunabileceğini kamuoyuna gösterdiğini anlatan Gövce, "Yıkım testinde, bir binanın taşıyıcı sistemine bilinçli olarak uygulanan müdahale, milisaniyeler içinde sistem tarafından algılandı. Sensörler, eğilme, sarsıntı, frekans kaybı ve rijitlik değişimlerini analiz etti. Yapay zekâ destekli algoritma, her aşamada durumu sınıflandırdı ve alarm üreterek ilgili kurumlara saniyeler içinde bildirim gönderdi. Tüm veriler heyet tarafından gerçek zamanlı olarak izlendi ve sistemin çalıştığı doğrulandı" şeklinde konuştu.

Deprem sonrası 5 saniyede hasar tespiti yapılabilecek: Sistem kullanıma hazır

ANINDA TESPİT EDİLECEK

Geliştirilen sistemin faydalarından bahseden Gövce, şunları kaydetti: "Depremden sonra hangi bina hasarlı, hangisi sağlam 5 saniye içinde öğrenip, kolon veya kirişteki müdahaleler anında tespit edilip alarm verilecek. Belediye tüm yapıları uzaktan ve dijital olarak izleyebileceğiz. AFAD hangi binaya önce gitmesi gerektiğini sistemden otomatik görebilecek. Sadece deprem sonrası değil, riskli yapıların tespiti de önceden mümkün olacak. Bugün, bu sistem henüz şehre entegre edilmedi. Ama testler gösterdi ki, uygulandığında Gaziantep Türkiye’nin depreme en hazır şehirlerinden biri olabilir."

Gaziantep’in su sistem sayesinde dünyanın örnek aldığı bir kent olacağını ifade eden Gövce, "Depremler artık yalnızca yıkım getirmeyecek. Bu sistem, binaların kendi verileriyle konuşabildiği, kararların saniyeler içinde alındığı yeni bir dönem başlatabilir. Gaziantep'te bu sistem kurulduğunda; Enkaz altında kimseyi bırakmadan, hangi binaya önce müdahale edileceğini bilerek, kolon kesilmeden, bina çökmeden önce harekete geçebilen bir afet yönetim modeliyle öne çıkacak. Ve böylece Gaziantep, dünyanın da örnek aldığı bir afet yönetim modeli olacak" ifadelerini kullandı.

ETİKETLER
#deprem
#gaziantep
#yapay-zeka
#Deprem Sonrası Hasar Tespiti
#Leeboardtechnology
#Teknoloji
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.