Dünya, kendi ekseni etrafındaki dönüş hızında yeni bir rekor kırmaya hazırlanıyor. 9 Temmuz, 22 Temmuz ve 5 Ağustos tarihlerinde, gezegenimizin şimdiye kadar ölçülen en hızlı dönüşünü tamamlaması bekleniyor. Peki Dünya'nın dönüş hızının artmasının veya yavaşlamasının sebebi ne?
Dünya, şimdiye kadar kaydedilen en hızlı dönüşünü yakında gerçekleştirebilir ve bunun nedeni hâlâ bilinmiyor. Astrofizikçi Graham Jones'un Time and Date adlı internet sitesinde yazdığına göre, 9 Temmuz, 22 Temmuz veya 5 Ağustos tarihlerinde Dünya, kendi ekseni etrafında şimdiye kadar ölçülen en hızlı dönüşünü tamamlayabilir ve 2024 rekorunu bile kırabilir.
Siteye göre, Ay'ın yörüngesi Dünya'nın ekvatoruna göre belirgin şekilde kuzeyde veya güneyde olduğunda gezegen daha hızlı dönüyor.
Bununla birlikte dönüş hızındaki fark çok küçük ve bilim insanları bir günü 24 saatten daha uzun ya da kısa olan milisaniyelerle ölçmek için son derece hassas atom saatleri kullanıyor.
1973'te kayıtlar başlamasından bu yana, 2020'den beri her yıl şimdiye kadarki en kısa gün kaydedildi. 2024 yılında 5 Temmuz'da bu süre -1.66 milisaniyeye kadar düşmüş durumda ve bu, şu anki rekor. Bu yıl, Ay'ın ekvatordan en uzak noktalarına yaklaşacağı 9 Temmuz, 22 Temmuz veya 5 Ağustos tarihlerinde yılın en kısa gününün yaşanması bekleniyor.
Moskova Elektronik ve Matematik Enstitüsü'nden Dünya'nın dönüşü konusunda uzman Leonid Zotov'a göre, Dünya'nın bu bir günlük hızlanmasının nedeni henüz açıklanabilmiş değil.
Graham Jones, "Çoğu bilim insanı bunun Dünya'nın içindeki bir şeyden kaynaklandığına inanıyor. Okyanus ve atmosfer modelleri bu büyük hızlanmayı açıklayamıyor" ifadelerini kullandı.
Öte yandan, Ay aslında milyarlarca yıldır Dünya'nın dönüşünü yavaşlatıyor. Yaklaşık 4,5 milyar yıl önce Dünya'daki bir gün sadece 3-6 saat sürüyordu. Ay'ın neden olduğu gelgit kuvvetleri, Dünya'nın dönüş enerjisinin bir kısmını emmesinin yanı sıra, gezegenin yıllar içinde ivme kaybetmesinin nedenlerinden biridir.