Dünya'dan 12 ışıkyılı uzaklıktaki kayalık bir dış gezegende, manyetik alan olduğuna dair bir sinyal alındı. Gezegenimizde yaşamın varlığı için hayati öneme sahip manyetik alana başka bir gezegende de rastlanması bilim insanlarını heyecanlandırdı. Keşfin ardından tespit edilen diğer bir ilginç bilgi ise gezegenin bir yılı o kadar hızlı ki Dünya'daki iki güne denk geldiği tahmin ediliyor.
ABD'de VLA Radyo Teleskopları'ndan gözlem yapan bilim insanları, Dünya'ya sadece 12 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızın yörüngesinde dönen gezegenden garip radyo sinyalleri aldı. Bu radyo siyallerini inceleyen bilim insanları, gezegende manyetik alan olduğunu keşfetti.
NTV'de yer alan habere göre, Dünya'mızdan yaklaşık 12 ışıkyılı uzaklıktaki YZ Ceti B isimli kayalık gezegende manyetik alan tespiti Güneş Sistemi dışından yapılan ilk keşiflerden biri oldu.
Araştırmanın detaylarını aktaran Joe Pesce "Bu araştırma, yalnızca bu özel kayalık ötegezegenin muhtemelen bir manyetik alana sahip olduğunu değil, aynı zamanda daha fazlasını bulmak için umut verici bir yöntem sağladığını da gösteriyor" ifadelerini kullandı.
Araştırmacılardan bazıları Dünya'ya benzeyen bu gezegende manyetik alana rağmen yaşanabilir olmadığını düşünüyor. Bağlı olduğu yıldıza çok yakın bir konumda olan YZ Ceti B gezegenin muhtemelen çok sıcak bir yer olduğu aktarıldı.
Gezegenin bir yılı o kadar hızlı ki Dünya'daki iki güne denk geliyor. Çalışmanın yazarlarından Sebastian Pineda, "Eğer kendi atmosferi varsa, gezegende bir aurora da olmalı. Bu durum bize yıldızların etrafındaki ortam hakkında yeni bilgiler veriyor. Bu fikir, 'güneş dışı uzay havası' olarak adlandırdığımız şeydir" dedi.
Manyetik alanlar, bir gezegeni yaşanabilir hale getirmenin önemli bir parçası oldukları için gökbilimciler için özellikle ilgi çekicidir. Manyetik alan olmadan, bir yıldızdan gelen enerjik parçacıklar bir gezegenin atmosferini aşındırabilir ve yaşamı destekleyebilecek gaz örtüsünü sıyırabilir.