Alphabet çatısı altındaki teknoloji devi Google, çevrim içi arama pazarındaki tekel suçlamalarıyla ilgili verilen karara itiraz edeceğini duyurdu. Şirket, cumartesi günü X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, "Mahkemenin gerekçeli kararını bekleyeceğiz. Ancak hâlâ mahkemenin ilk kararının hatalı olduğuna inanıyoruz ve temyiz sürecini dört gözle bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.
Washington'daki ABD Bölge Mahkemesi Yargıcı Amit Mehta, cuma günü görülen davada kapanış argümanlarını dinledi. Dava, Google'ın çevrim içi arama ve reklam pazarındaki hakimiyetine karşı alınacak önlemleri kapsıyor.
ABD Adalet Bakanlığı (DOJ) ve bazı eyaletlerin ortaklaşa yürüttüğü antitröst davasında, Google'ın Google Ad Manager dahil bazı birimlerini satması gerektiği belirtilmişti. Ancak yargıç, bu tür radikal çözümler yerine daha az müdahaleci yöntemleri değerlendirmeye aldı.
DOJ ve eyaletler, Google'ın Apple ve diğer akıllı telefon üreticilerine milyarlarca dolar ödeyerek cihazlarda varsayılan arama motoru olmayı sürdürmesini eleştiriyor. Bu anlaşmaların sonlandırılması ve arama verilerinin paylaşılması, rekabetin yeniden canlanması için önerilen adımlar arasında.
Yetkililer ayrıca, Google'ın arama motorundaki tekelinin yapay zekâ ürünlerine de avantaj sağladığını, aynı şekilde yapay zekâdaki gücünün de arama pazarındaki hakimiyetini pekiştirdiğini savunuyor.
Google'ın avukatı John Schmidtlein ise duruşmada, üretken yapay zekânın arama sonuçlarını nasıl etkilediğini anlattı. Schmidtlein, Google'ın artık kablosuz operatörler ve telefon üreticileriyle özel anlaşmalar yapmadığını, Samsung gibi markaların rakip arama motorları ve yapay zekâ uygulamalarını cihazlarına serbestçe yükleyebildiğini belirtti.