Ormanlar için MR taraması yapacak olan Biomass adlı uydu, uzaya fırlatıldı. Gezegenin biyokütlesine dair ayrıntılı 3 boyutlu haritalar oluşturacak olan sistem, iklim bilimi için bir oyun değiştirici olarak görülüyor.
Avrupa Uzay Ajansı (ESA), ormanların MR'ını çekecek olan Biomass adlı uyduyu Vega-C roketiyle uzaya fırlattı. Yörüngeye yerleşen Biomass uydusu, devasa bir uzay şemsiyesini andıran radar antenini açmaya hazırlanıyor.
ABD merkezli savunma şirketi L3 Harris'in geliştirdiği bu antenin tamamen açılması ise yaklaşık dokuz gün sürecek. Şemsiye benzeyen bu anet, uydunun üzerine yerleştirilmiş P-band radarından gönderilen sinyalleri Dünya’daki ormanlara gönderecek.
Uzun dalga boyuna sahip bu radar, yoğun orman örtülerini aşarak, karbonun büyük kısmının saklandığı odunsu yapılara kadar ulaşacak.
Radar sinyalleri Dünya yüzeyine çarptıktan sonra geri yansıyor ve yansımalar anten tarafından toplanıp uydunun sistemlerine iletiliyor.
Uydudan gelen bu veriler de gezegenin biyokütlesine dair ayrıntılı 3 boyutlu haritalar oluşturuyor. Yani bir nevi ormanlara yüksek çözünürlüklü bir MR taraması yapılıyor. Uydu sistemiyle yapılacak olan tarama iklim bilimi için bir oyun değiştirici olarak görülüyor.