Sarman kediler neden genelde erkek? Bilim insanları cevabını buldu

Sarman kedilerin neden genellikle erkek olduğu ve sevimli canlıların sarı-turuncu tüylerinin ardında yatan genetik sır sonunda çözüldü.

KAYNAK:
AA
|
GİRİŞ:
16.05.2025
saat ikonu 10:46
|
GÜNCELLEME:
16.05.2025
saat ikonu 10:46

Japonya'daki Kyushu Üniversitesi ile ABD'deki Stanford Üniversitesi'nden bilim insanları, dünya genelinde en çok sevilen kedi türlerinden biri olan sarmanların renklerini araştırmak üzere bir çalışmaya imza attı. Sarı ve turuncu tonlardaki tüyleriyle tanınan sarmanların genetik yapısı üzerinde yürütülen iki ayrı araştırma, aynı genetik eksikliğe işaret etti.

SARMAN KEDİLER NEDEN GENELLİKLE ERKEK?

Çalışmalar sonucunda aynı bulguya ulaşan bilim insanları, sarı ve turuncu renkli kedilerin genetik kodunda bir bölümün eksik olduğunu ve bu eksikliğin, ARHGAP36 adlı genin daha aktif olmasına yol açtığını buldu.

ARHGAP36 geninin kedilerin derisi, tüyleri ve gözlerinde daha açık renk pigmentlerin üretilmesine neden olduğunu kaydeden bilim insanları, özellikle erkek kedilerin daha sık sarı renkte olmasının, bu genin X kromozomunda taşınmasından kaynaklandığını aktardı.

Bilim insanları, erkeklerde tek X kromozomu olduğu için tek bir eksik parçanın kediyi tamamen sarıya çevirebildiğini, dişi kedilerde ise iki X kromozomu olması nedeniyle genellikle alacalı tüy desenlerinin oluştuğunu kaydetti.

ARHGAP36 geninin beyin ve hormon bezlerinin gelişiminde önemli rol oynadığını aktaran bilim insanları, bu genetik değişikliğin sağlık sorunları veya kedilerin mizacı üzerinde de etkisi olabileceğini ifade etti. Araştırmaların bulguları "Current Biology" dergisinde yayımlandı.

Sıkça Sorulan Sorular

Sarman kedi özellikleri neler?
Sarman kediler, özellikle sevimli görünümleri ve sıcakkanlı yapılarıyla çok sevilen bir kedi türüdür. "Sarman" aslında bir ırk değil, tüylere özgü bir desen ve renk ifadesidir.
ETİKETLER
#Teknoloji
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.