Türkiye'de ilk kez görüldü: 9 ülkeden sonra bu kez bizim başımız belada

Ağaç zararlısı böcek türlerinden Plumilus grandicollis Türkiye'de ilk kez Sakarya'da görüldü. Uzmanlar, 9 ülkenin ardından Türkiye’de tespit edilen böceğin çok zararlı olduğuna dikkat çekti.

Türkiye'de ilk kez görüldü: 9 ülkeden sonra bu kez bizim başımız belada
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
21.11.2023
saat ikonu 16:37
|
GÜNCELLEME:
21.11.2023
saat ikonu 16:37

Plumilus grandicollis adlı zararlı böcek Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Almaya, İran, İsrail, Romanya, Rusya ve Türkmenistan’ın ardından ilk kez Türkiye’de görüldü. Ağaçları yokeden böcek Sakarya'da tespit edildi.

ARAŞTIRMA PROJESİNDE ORTAYA ÇIKTI

Düzce Üniversitesinden (DÜ) yapılan açıklamada, Orman Fakültesi ve Ormancılık Meslek Yüksekokulu öğretim üyelerinin, Kavak ve Hızlı Gelişen Orman Ağaçları Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile 2018'den bu yana "Sakarya-Süleymaniye Subasar Dişbudak (Fraxinus) Ormanlarına Arız Olan Böcek Türlerinin Belirlenmesi" adlı araştırma projesi yürüttüğü belirtildi.

BİLİMSEL MAKALEDE YAYIMLANDI

Çalışmanın, Orman Genel Müdürlüğü bünyesindeki Ormancılık Araştırma dergisinde makale olarak yayımlandığı aktarılan açıklamada, proje ekibinde DÜ'den Dr. Öğr. Üyesi Beşir Yüksel, Doç. Dr. Mesut Yalçın ve Doç. Dr. Çağlar Akçay'ın yer aldığı ifade edildi.

Plumilus grandicollis Türkiye'de ilk kez görüldü.

9 ÜLKENİN ARDINDAN TÜRKİYE’DE GÖRÜLDÜ

Açıklamada görüşlerine yer verilen Doç. Dr. Çağlar Akçay, söz konusu projeyle "Plumilus grandicollis" böcek türünün Türkiye'de ilk kez görüldüğünü vurguladı. Bu türün, dünyada ilk defa dişbudak ağaçlarında zarar yapan yeni böcek türü olarak keşfedildiği aktaran Akçay, şunları kaydetti:

"Bu böcek türü daha önce Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Almaya, İran, İsrail, Romanya, Rusya ve Türkmenistan’da tespit edilmiş ancak ülkemizde şimdiye kadar tam lokalite ile tespit edilmemişti. Bu türü, Sakarya'nın Hendek ilçesine bağlı Paşa köyündeki Süleymaniye Subasar Ormanları'nda tespit ettik. Orman genellikle dişbudak ağaçlarından oluşmakta ve bölgede 200-250 yıllık tarihi ağaçlar bulunuyor. Ayrıca böceğin, daha önce depolanmış kayın ve incir ağaçlarında zarar yaptığına dair bilgiler mevcuttur. Biz ise dünya literatürüne, ilk defa dişbudak ağacında da zarar yaptığını, kazandırmış olduk."

ETİKETLER
#Türkiye
#sakarya
#böcek
#Yaşam
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.