Yaşam

Yargıtay'dan 'hıyar' kararı! Verilen karar şaşkına çevirdi

Yargıtay'dan dikkat çeken emsal bir karar geldi. Aynı sitede oturan komşusuna 'Hadi oradan hıyar!” diyen sanık hakkında verilen mahkumiyet kararı bozuldu. Yüksek mahkeme, söz konusu ifadenin kaba ve nezaket dışı olduğunu ancak hakaret suçu kapsamında değerlendirilemeyeceğini açıkladı.

Yargıtay'dan 'hıyar' kararı! Verilen karar şaşkına çevirdi
KAYNAK:
Sabah
|
GİRİŞ:
27.07.2025
saat ikonu 10:34
|
GÜNCELLEME:
27.07.2025
saat ikonu 10:34

4. Dairesi, çok konuşulacak bir karara imza attı. Olay, bir site sakininin komşusunun köpeğini belediyeye şikayet etmesiyle başladı. Zabıta ekipleri sanığın evine gelerek inceleme yaptı. Bu sırada sanık, şikâyeti kimin yaptığını öğrenmek için komşusuna "Beni şikayet eden sen misin?" diye sordu. Komşusunun "Evet benim" demesi üzerine sinirlenen sanık, "Hadi oradan hıyar!" diyerek karşılık verdi.

Yargıtay'dan 'hıyar' kararı! Verilen karar şaşkına çevirdi

Bu sözler üzerine komşu, hakarete uğradığı iddiasıyla dava açtı.


Yapılan yargılama sonucunda yerel mahkeme, tanık ifadelerine dayanarak sanığın suçunu işlediğine hükmetti ve sanığa 3.480 TL adli para cezası verildi. Mahkeme, olayın toplum içinde yaşandığı gerekçesiyle cezayı artırdı.

Yargıtay'dan 'hıyar' kararı! Verilen karar şaşkına çevirdi

EMSAL KARAR GELDİ

Sanık karara itiraz edince dosya Yargıtay 4. Ceza Dairesi’ne taşındı. Yüksek mahkeme, söz konusu ifadenin rahatsız edici ve kaba olduğunu belirtti ancak şu değerlendirmeyi yaptı:

"Sanığın sarf ettiği ‘Hadi oradan hıyar’ şeklindeki söz, karşı tarafın onur ve saygınlığına doğrudan zarar verici nitelikte değildir. Bu tür ifadeler hakaret suçu kapsamında değil, nezaket dışı davranış kapsamında değerlendirilebilir."

Bu gerekçeyle yerel mahkemenin mahkumiyet kararı oy çokluğuyla bozulurken, bu durum emsal olarak kayıtlara geçti.

ETİKETLER
#ceza
#yargıtay
#hakaret
#Komşuluk
#Emsal Karar
#Yaşam
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.