Hindistan ve Pakistan arasındaki gerginlik yeniden dünya gündeminde. 1947 senesindeki bölünmeden sonra çatışan iki ülke 2025 yılında da füze saldırılarına başladı. Yaşanan gerginlik sonrasın Pakistan'da nükleer silah var mı merak konusu haline geldi. Çatışmanın ardından nükleer silaha sahip olan devletler gündeme yerleşti.
Dün Hindistan'ın Pakistan'ı vurmasının ardından iki ülke arasında yeniden gerginlik başladı. Etkilerinin tüm dünyaya yayılacağı olayla beraber Pakistan'da nükleer silah durumu da tartışma konusu oldu.
Pakistan, nükleer silahı olan 9 devletten bir tanesidir. 1972 Ocak tarihinde Başbakan Zülfikar Ali Butto yönetiminde silahlar geliştirilmeye başlamıştı.
Süreç Pakistan Atom Enerjisi Komisyonu (PAEC) Başkanı Munir Ahmed Khan'a devredilirken 1976 senesine kadar hazır olacak şekilde düzenlenmişti.
Pakistan'da nükleer silah bulunuyor. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü verilerine göre Pakistan'ın 2024 itibarıyla 170 civarında nükleer savaş başlığı bulunuyor.
1998 senesinde Hindistan'ın nükleer denemelerine karşılık olarak ilk test gerçekleştirilmişti.
Nükleer silah kontrolü ise 2000 senesinde kurulmuş olan Ulusal Komuta Otoritesi tarafından sağlanıyor. Geliştirme, kullanım ve güvenlik kararları burada alınıyor.
Pakistan silahları hava, kara ve denizden fırlatacak şekilde çalıştırmayı hedefliyordu.
Pakistan Silahlı Kuvvetleri kara, hava ve deniz olmak üzere her türlü tedbiri alan askerî kuvvettir. Pakistan Kara Kuvvetleri, Pakistan Hava Kuvvetleri, Pakistan Deniz Kuvvetleri, Pakistan Hava Savunma Kuvvetleri ve Pakistan Sahil Güvenliği'nden oluşuyor.
654.000 aktif ve 550.000 yedek personel bulunurken sayı bakımından dünyada 10. büyük güç olarak biliniyor.