Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Nijer'de 26 Temmuz'da yaşanan darbe gündemiyle ikinci kez bir araya geldi. ECOWAS Dönem Başkanı Bola Ahmed Tinubu, anayasal düzenin tesisi için yaptırım kararları aldıklarını duyurdu.
Nijer'deki askeri darbenin ardından ortalık gün geçtikçe daha da karışıyor. Ülkedeki eski Touareg isyancı gruplarının lideri ve eski bakan Rhissa Ag Boula cuntaya karşı siyasi bir hareket başlattı. İsyana son verme çağrısı yapan Boula, askeri cuntanın lideri Abdurrahmane Tchiani'nin tutuklanmasını istedi.
Nijer'deki asker darbenin ardından Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ülkeleri tam ölçekli bir müdahale için henüz hazır olmadıklarını, güçlerini artırmaları gerektiğini belirtti.
Fransa ve diğer Batı ülkelerinin Afrika'daki gücü giderek azalırken Türkiye'nin artan etkisi ise Yunanistan'da gündem oldu. Türkiye'nin bölgede askeri anlaşmalar imzaladığına dikkat çekilerek, "Bu durum Batı'nın Afrika'daki etkisini sınırlama kampanyasının bir parçası" denildi.
Nijer'de yönetime 26 Temmuz'da el koyan askeri cunta, ikinci bir emre kadar Nijer hava sahasını kapattı. Gerekçe olarak yabancı bir ülkenin Nijer'e saldırı hazırlığında olduğu duyuruldu.
Fransa, darbenin seyrini değiştirme çabalarını sürdürüyor. Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Nijer'deki darbecilerin yarına kadar vakitleri olduğunu söyledi.
Nijer'de yönetime el koyan cunta rejisi, Batı Afrika ülkelerinin kurduğu ECOWAS'ın müdahale iddialarına sert çıktı: Dostlarımız (Gine, Mali, Burkina Faso hariç üye ülkelerden birine ani bir saldırı düzenleriz!
Nijer'deki askeri darbenin ardından Fransa'nın Niamey Büyükelçiliği önünde başlayan protestolar tahliyeyi de beraberinde getirdi. Fransa, Nijer'den tahliye işlemlerine başlanacağını duyurdu.
Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'daki askeri darbenin ardından ilk kez görüntülendi. Bazum'un fotoğrafları hem sosyal medyada hem de uluslararası basında geniş yer aldı.