BYD çevrecilerin radarında! Elektrikli araçlar için büyük şüphe

BYD ve EVE Energy gibi büyük batarya üreticileri, temiz enerjiye geçiş ve emisyonları azaltma konusunda yetersiz kalıyor. 10 üreticiden 7’sinin bu alanda net hedefleri bulunmazken, Çin ve Polonya’daki fabrikalar hâlâ fosil yakıtlara bağımlı.

BYD çevrecilerin radarında! Elektrikli araçlar için büyük şüphe
KAYNAK:
NTV
|
GİRİŞ:
10.07.2025
saat ikonu 10:20
|
GÜNCELLEME:
10.07.2025
saat ikonu 10:20

Çevre örgütü 'e göre, BYD ve EVE Energy dahil olmak üzere aküsü tedarikçilerinin, üretim tesislerinde temiz enerjiye geçme ve tedarik zincirlerindeki emisyonları azaltma çabalarını hızlandırmaları gerekiyor.

Kâr amacı gütmeyen kuruluşun sektördeki emisyonlara ilişkin eylem incelemesi, 10 büyük lityum-iyon pil üreticisinden yedisinin iki kilit alandan en az birinde ilerleme için net hedeflere sahip olmadığını ortaya koydu.

BYD çevrecilerin radarında! Elektrikli araçlar için büyük şüphe

Greenpeace Doğu Asya kampanya sorumlusu Erin Choi yaptığı açıklamada, "Elektrik kullanımı ve hammadde tedariki, pil üretiminde emisyonların en büyük iki itici gücüdür. Taahhütlerin eksikliği, önde gelen batarya üreticilerinin karbonsuzlaştırma konusunda ciddi olup olmadıklarını sorgulatıyor." dedi.

BloombergNEF'e göre, bataryaların araçlara yerleştirilmesi ve elektrik şebekelerini desteklemesi, dünyanın net sıfır hedeflerine ulaşması açısından hayati önem taşıyan iki sektör olan ulaşım ve enerji sektörlerinde emisyonların azaltılmasını sağlıyor. Buna rağmen, teknoloji üreticileri kendi endüstrilerinin iklim üzerindeki etkilerini sınırlama baskısı altında kalmaya devam ediyor.

BYD çevrecilerin radarında! Elektrikli araçlar için büyük şüphe

FOSİL YAKITLARA BAĞIMLILIK

Rapora göre, önde gelen birçok tedarikçinin Çin ve Polonya'da batarya üretim merkezleri bulunuyor ve buralardaki güç sistemleri büyük ölçüde kirletici fosil yakıtlara bağımlı olmaya devam ediyor. Greenpeace, “Yeşil enerjiyi güvence altına almak, batarya üreticilerinin üretimi kirli şebekelerden ayırmaları için en etkili kaldıraçtır” dedi.

Contemporary Amperex Technology gibi dünyanın 1 numaralı akü üreticisi ve Tesla, Volkswagen AG ve Ford Motor Co. gibi müşterilere tedarik sağlayan şirket, Greenpeace'e göre daha güçlü iklim politikaları uygulayan üreticiler arasında yer alıyor.

Şirket daha önce batarya üretim tesislerindeki doğrudan emisyonların geçen yıl 2023'e göre yaklaşık yüzde 5 arttığını ve üretimin neredeyse üçte bir oranında yükseldiğini bildirmişti. CATL'nin kurucusu ve başkanı Robin Zeng, Mayıs ayında yaptığı açıklamada, emisyonları azaltan tedarikçilere teşvikler sunduğunu söyledi.

ETİKETLER
#elektrikli araç
#iklim değişikliği
#fosil yakıtlar
#Temiz Enerji
#Batarya Üretimi
#Greenpeace
#Ekonomi
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.