Çin ve AB, elektrikli araç krizinde uzlaşmaya yaklaştı. Gümrük vergisi gerilimini aşmak için yürütülen teknik görüşmelerde sona gelinirken, gözler artık siyasi kararlarda. AB’nin Çin menşeli elektrikli araçlara yüzde 45,3’e varan gümrük vergisi uygulaması üzerine başlayan görüşmelerde, araçların belirli bir asgari fiyatla ithaline izin verecek “fiyat taahhüdü” mekanizması masada. Kritik anlaşmanın, ay sonundaki zirve öncesi açıklanması bekleniyor.
Avrupa Birliği ile Çin arasında aylardır süren elektrikli araçlara yönelik gümrük vergisi krizinde sona yaklaşılıyor. Çin devlet medyasında yer alan bilgilere göre, taraflar arasında yürütülen teknik müzakereler büyük ölçüde tamamlandı. Bundan sonraki adımın, AB tarafının atacağı siyasi adımlara bağlı olduğu vurgulandı.
Devlete bağlı sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamalarda, müzakerelerde yalnızca "son adımın" kaldığına dikkat çekildi. Çin’in resmi haber ajansı Xinhua ise Avrupa’nın, Çin menşeli elektrikli araçların AB pazarında baskı oluşturacağı yönündeki endişelerini “abartılı” olarak niteledi.
Anlaşmazlık, Avrupa Birliği’nin Çinli otomobil üreticilerinin devlet sübvansiyonlarıyla maliyetleri düşürdüğü ve bu sayede haksız rekabet oluşturduğu gerekçesiyle Çin’den gelen elektrikli araçlara yüzde 45,3’e varan ek gümrük vergileri getirmesiyle başlamıştı. Bu adım, Çin tarafından tepkiyle karşılanmış ve karşılıklı ticaret gerilimi tırmanmıştı.
Taraflar, Nisan ayından bu yana yürütülen görüşmelerde, Çinli otomobil üreticilerinin AB pazarına belirli bir asgari fiyatın altında ürün sunmaması koşuluyla ek vergilerden muaf tutulabileceği bir “fiyat taahhüdü” mekanizması üzerinde duruyor. Bu model, her iki tarafın da çıkarlarını gözeten bir uzlaşı yolu olarak değerlendiriliyor.
Müzakerelerde sağlanan ilerlemenin, bu ay sonunda yapılması planlanan AB-Çin zirvesi öncesinde kamuoyuna açıklanabileceği belirtiliyor. Zirvede ticaret konusunun ana gündem maddelerinden biri olması bekleniyor.
Pekin yönetimi, varılacak olası bir anlaşmanın Dünya Ticaret Örgütü kurallarına uygun olması gerektiğinin altını çizerken, AB’yi korumacı politikalar izlemekle suçluyor. Brüksel ise Çin'in ticaret politikalarını yakından izlemeye devam ediyor.