Enflasyon sonrası Merkez Bankası nasıl karar alır?

Nisan ayında enflasyon rakamları TÜİK tarafından açıklandı. Ekonomist Prof. Dr. Sefer Şener, konuya ilişkin gelişmeleri ve öngörülerini TGRT Haber’e değerlendirdi ve Merkez Bankası'nın alacağı aksiyonla ilgili beklentilerini paylaştı.

KAYNAK:
tgrthaber.com
|
GİRİŞ:
05.05.2025
saat ikonu 11:28
|
GÜNCELLEME:
05.05.2025
saat ikonu 11:56

Nisan ayında enflasyon aylık %3, yıllık bazda %37,86 olarak gerçekleşti. Ekonomist Prof. Dr. Sefer Şener, konuya ilişkin gelişmeleri TGRT Haber’e değerlendirdi.

"3,18’in altında gelen rakamlar yıllık enflasyonu aşağı çeker demiştik. Piyasa beklentisi %3,25 idi. Daha düşük geldiği için yıllık enflasyon %37 seviyesine düştü. Enflasyonda bir puanlık bir düşüş bile önemlidir. Burada değişmeyen bir unsur var: Eğitimdeki %80 dediğimiz artış %79 seviyesinde. Kira artış oranı ise %48,73. Konut ve kiradaki ikincilik devam ediyor. Gördüğümüz kadarıyla her birinde birer puanlık düşüş var.

Burada şuna dikkat etmek gerekiyor: Dövizin enflasyon üzerindeki etkisi son bir yıllık dönemde azaltıldı. Döviz etkisi dışında, akaryakıt fiyatlarındaki olumlu etki de enflasyona olumlu yansıyor.

Geriye gıda ve eğitimdeki artışlar kalıyor. Diğer taraftan fahiş fiyat artışları da mevcut. Konut harcamaları aylık olarak alınıyor ve enflasyona bu şekilde yansıyor. Dolayısıyla buradan gelen etki, özellikle konut ve eğitimden gelen etki, enflasyonun katı bir şekilde çok daha hızlı düşeceğini gösteriyor.

Asıl düşüş geçen yıl Mayıs sonrası olmuştu. O dönemde aylık bazda 4 puanlık bir düşüş gerçekleşmişti. Bu rakamları görünce, en azından yıllık bazdaki eğilimin ne olacağını görebiliyoruz.

Geçen ayki aylık değişimde, gıdanın %4,94 oranında arttığını görmüştük. Bu rakamın altında kalınması şu anlama gelir: Bazı fiyat artışları önümüzdeki aylara yansıyacaktır. Gıda ve konutta gerileme gözlemleniyor; bu da önümüzdeki aylardaki enflasyona olumlu bakmamıza sebep oluyor.

Enflasyon sonrası Merkez Bankası nasıl karar alır?

TCMB NASIL BİR KARAR ALIR?

Enflasyon çok önemli bir unsur fakat diğer gelişmeler nedeniyle Merkez Bankası farklı tepkiler veriyor. Enflasyon düşmüş olsa da MB hâlâ rahat değil; küresel çalkantılardan dolayı eli rahat değil. Haziran’daki toplantıda, şu anki rakamlara göre herhangi bir değişim beklememek lazım.

Baktığımızda yıllık enflasyon son 40 ayın en düşük seviyesi. Faiz artırımı beklemek yanlış olur; ancak birkaç ay bu rakamlarla ilerlenmeli. Ondan sonra faiz indirimi olup olmaması tartışılmalı. Faiz indirimlerinin ne zaman başlayacağıyla ilgili, daha önceki aylarda “bu rakamlar için erken” demiştik. Şimdi elimizde %37’lik enflasyon var. Haziran’da artış değil, azalış ön plana çıkar. Cuma günü alınan ek sıkılaştırma kararları zaten Merkez Bankası’nın Haziran’da bir değişime gitmeyeceğini gösteriyor. Enflasyon Mayıs sonrası %34’ün altına inmiş olur — bu şekilde devam ederse — normal şartlar altında.


Bu rakamla (%34) birlikte, politika faizinin %46’larda kalması, faizin biraz yüksek seviyede olduğunu gösterir. Tüm bunları birleştirdiğimizde, Haziran ayında MB’nin herhangi bir değişime gitme olasılığı düşüktür.

YIL SONU ENFLASYONU NE OLUR?

Özellikle Temmuz’u görmek gerekir çünkü geçen yıl Temmuz’da da ciddi artış olmuştu. Bu yıl geçen yılki gibi bir sürpriz yaşanmazsa, rahatlıkla yıllık enflasyon %35’in altına iner. Politika faizi zaten %46 seviyesinde. Dolayısıyla uzun süredir reel faiz verildiği için o zamandan sonra artık faiz indiriminin konuşulma vakti geldi diyebiliriz."

ETİKETLER
#enflasyon
#ekonomi
#merkez bankası
#faiz
#tcmb
#kahve içiyor
#tır
#tüketici
#tüketici fiyatları
#Tüketici Enflasyonu
#Nisan Ayı Enflasyon
#Sefer Şener
#Nisan Ayı Enflasyon
#Kira Zam Oranı
#Ekonomi
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.