Türkiye'nin ekonomik politikalarında izlediği Orta Vadeli Program’a olan bağlılığı olumlu sonuçlar veriyor. Özellikle CDS (Credit Default Swap – Kredi Risk Primi) seviyelerindeki gerileme, yatırımcıların Türkiye'nin borçlarını geri ödeme kabiliyetine dair algılarının iyileştiğini gösteriyor.
Türkiye, Orta Vadeli Program'a sadık kalarak CDS rakamlarını düşürmeyi başarıyor. Bu düşüş ekonomik istikrar ve dış yatırım açısından son derece olumlu bir sinyal ifade ediyor.
Kredi risk primi, alınan bir kredinin geri ödenmeme riskini tespit etmek ve bu riske karşı kredinin sigortalanması için kullanılan değer olarak biliniyor. CDS, bir ülkenin veya kurumun borcunu ödeyememesi riskine karşı bir tür sigorta işlevi gören finansal enstrümandır. CDS primi ne kadar yüksekse, o ülkenin borcunu ödeyememe riski yatırımcılar gözünde o kadar yüksek olarak algılanır.
Türkiye ekonomisine duyulan güven ve istikrarın başarısı olarak CDS düşmeye başladı. CDS, 300 baz puanın altına gerileyerek geçtiğimiz Mart ayındaki 296 baz puana kadar düşüş gösterdi. Bu seviye, son dönemlerin en düşüklerinden biri ve küresel yatırımcıların Türkiye’ye olan güveninin arttığını yansıtıyor.