Yurt genelinde son günlerde üst üste gelen deprem haberleri uzun süredir kafaları kurcalayan, "Sıcak hava depremi tetikliyor mu" sorusunu gündeme taşıdı. Konuya ilişkin deprem uzmanı ünlü Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz'den dikkat çeken açıklamalar geldi. Tüysüz ayrıca, son Çanakkale depremi sonrası 3 bölgeye dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu.
Türkiye son günlerde adeta bir deprem fırtınası yaşıyor. Hemen hemen tüm bölgelerde birbiri ardına kayda alınan küçük ve orta ölçekli depremler son olarak Çanakkale'de meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki deprem eklendi.
Bu son sarsıntı sonrası 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrası gündeme taşınan "Sıcak hava depremi tetikliyor mu?" sorusunu bir kez daha akıllara getirdi. Peki gerçekten de sıcak hava ile deprem arasında doğrudan ya da dolaylı bir ilişki var mı?
Konuya ilişkin İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) ünlü Jeolog Prof. Dr. Okyan Tüysüz, önemli açıklamalarda bulundu. İşete Habertürk'e konuşan Tüysüz'ün deprem konusunda kafalarda oluşan sorulara verdiği yanıtlar:
Türkiye'de bilinen 485 fay var. Bunlardan biri deprem üretse deprem etkinliği sürmüş oluyor. Herhangi olağan dışı durum yok. Özellikle 4-5 gibi depremler her an meydana gelebilir. Buna başka anlamlar yüklemek manasız.
6 Şubat depremi Şubat'ta kar yağarken oldu. Kar yağdığı zaman deprem oluyor diyemeyeceğimiz gibi. Sıcaklıklar, soğukluklar ve diğer meteorolojik olaylarla depremin ilgisi yok.
Ege bölgesi ve bugün deprem de dahil olmak üzere dünyanın en sık bölgelerinden birisi. En büyük deprem değil ama sık deprem üreten bölgelerden.
Büyük deprem beklentisi olan yerler Marmara, Bingöl Yedisu gibi bölgeler. Buralar artık zamanını doldurmuş herhangi bir zamanda olabilecek depremler.