Tgrt Haber

Çok konuşulacak iddia: CHP, AYM'nin HDP kararını bekliyor

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
06 Eylül 2022 20:22 - Güncelleme : 06 Eylül 2022 21:04
Gürsel Tekin,HDP,Cumhurbaşkanlığı seçimleri,Millet İttifakı,İYİ Parti,CHP,Kemal Kılıçdaroğlu

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine bir yıldan kısa bir süre kalmasına rağmen Millet İttifakı halen bir aday çıkaramadı. Kılıçdaroğlu “Masa evet derse aday olurum” açıklamasına İYİ Parti sessiz kaldı. Muhalefette adaylık kaosu sürerken CHP’li Gürsel Tekin’in 6’lı masanın gizli üyesi olduğu iddia edilen HDP’ye "bakanlık" açıklaması tepkilere neden oldu. Türkiye Gazetesi yazarı Rahim Er ve Gazeteci Şaban Sevinç TGRT Haber'de çarpıcı bir iddialarda bulundu: CHP, HDP ile ortalık açıklaması için AYM'nin kararını bekliyor.

Türkiye, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine doğru ilerlerlerken siyaset de alevlendi. 6’lı masa halen Cumhurbaşkanlığı adayını netleştiremezken CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu bir kez daha “Masa tamam derse adayım” diyerek topu masaya attı. Masanın ikinci partisi İYİ Parti Kılıçdaroğlu’nun adaylık çıkışına yorumsuz kaldı. Öte yandan Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile İstanbul Belediye Başkanı (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da ismi halen gündemde. Son günlerde ise eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de masaya gelebilecek isimlerden biri olarak değerlendiriyor.

CHP’li Gürsel Tekin’in 6’lı masanın gizli ortağı olduğu iddia edilen HDP’ye bakanlık verilebileceğini açıklaması ile tartışmalara neden oldu. İYİ Parti tarafından art arta sert tepkiler geldi. Peki bu çatlak 6’lı masada bir kırılmaya neden olur mu? TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye programına konuk olan Gazeteci Şaban Sevinç ile Türkiye Gazetesi yazarı Rahim Er, çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

İYİ PARTİ’DE TEKİN’E TEPKİ OYUNU, ORGANİZE 

Gazeteci Şaban Sevinç, Gürsel Tekin’in HDP'ya bakanlık veririz sözlerini şöyle değerlendirdi:

“Gürsel Tekin de CHP’liler de bu sözleri ilk kez söylemiyor. Ayrıca HDP, neye göre PKK’nın uzantısı? O zaman neden devletten hazine yardımı veriliyor, niye kapatılmıyor? HDP, PKK’nin nüfuzu altında. Partinin PKK ile ilişkisi varsa zaten yaşamasına izin verilmemesi gerekir. Anayasa Mahkemesinin HDP davasını bir an önce karara bağlaması gerekir. Türkiye’nin de HDP-PKK tartışmasını bırakması gerekir. Yoksa HDP, iktidarın muhalefeti suçlamak ve terörize etmek için elinde bir aparat olarak devam edecektir.” 

“İYİ Parti, MHP ile biz daha milliyetçiyiz yarışı içinde. İYİ Parti de HDP üzerinden CHP’ye baskı oluşturmaya çalışıyor. Bazı İYİ Parti milletvekillerinin tweet atmasının organize bir şekilde yapıldığını duyduk. Tekin’in açıklamasının ardından İYİ Parti içinde bir değerlendirme olduğunu, milletvekilleri Koray Aydın, Yavuz Ağıralioğlu ve Müsavat Dervişoğlu’nun parti yönetiminden bağımsız olarak kişisel tepkileriymiş gibi tweet atmaları yönünde karar verildiğini duyduk.” 

6’LI MASADAN BİR KAÇ PARTİ DÜŞTÜ DÜŞECEK 

“Gürsel Tekin’in CHP içinde bir görevi yok” diyen Sevinç, masanın dağılacağına ihtimal vermediğinin altını çizerek “Ancak küçük partilerden bazıları masadan düşebilir. Mutlaka ortak aday çıkacaktır. İYİ Parti'nin çekinceleri devam ederse belediye başkanları gündeme gelecektir. Önce Mansur Yavaş’ın, sonra belki Ekrem İmamoğlu’nun adı gündeme gelebilir” ifadelerini kullandı. 

MASADA GÜRSEL TEKİN KAVGASI NEDEN KOPTU? 

Rahim Er ise HDP’den dolayı CHP ile İYİ Parti arasında bir kırılma olup olmayacağını şöyle değerlendirdi:

Gürsel Tekin ferdi görüşünü dile getirdi. CHP 6’lı masayı açıklarken şu partiler ve HDP bu masayı teşkil ediyoruz deseydi bu partiler iktidara geldiklerinde bakanlık dağılımı yapacaklardı. Ama CHP ve diğer paydaşlar bu açıklamayı hiçbir zaman yapmadılar. CHP, HDP resmi bir parti, hazineden yardım alıyor, Meclis’te görev alıyor, oy almıştır, pekala ortak olacağız, hükümet kuracağız, bakanlık vereceğiz deseydi bu büyük gürültü çıkmayacaktı.” 

Çok konuşulacak iddia: CHP, AYM'nin HDP kararını bekliyor

CHP'DE ANAYASA MAHKEMESİ TAKTİĞİ

CHP’nin HDP ile ortaklığını neden açıklamadığı sorusunu cevaplayan Rahim Er, “CHP, kendi tabanındaki ulusalcı seçmeni kaybedebilir. Kendi partisi içindeki ulusalcı yöneticileri rahatsız edebilir. Öte yandan seçimler gelmeden Anayasa Mahkemesi HDP’yi kapatabilir. Bu durumda CHP, HDP’li seçmene biz zaten iktidar olsaydık HDP ile birlikte olacaktık, bakanlık verecektik diyebilir. Oylarınızı AK Parti’ye değil CHP’ye verin diyecektir" tespitlerinde bulundu. 

MASA ŞUBAT’A KADAR DAĞILIR! KILIÇDAROĞLU ADAY OLMAK ZORUNDA 

Er, Ekrem İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda bir şansı olmadığının altını çizerek şunları söyledi:

“İBB yönetmede ve İstanbul’a hizmet etmede sınıfta kalmıştır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da İBB’ye başkan olduğunda İstanbul belediyesinde aynı manzara vardır. Erdoğan, bana iş yatırmıyorlar demedi. Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adayının gönlünde yatıp yatmadığını bile bilmiyoruz. Zira geçen seçimlerde aday olmamıştı. Buna zorunda kaldı. CHP’liler neden bundan kaçınıyorsun diye haklı serzenişlerde bulundular. Yine CHP’li belediye başkanlarının önlerini kesmek istedi. Şubat ayına kadar 6’lı masa dağılacaktır. Masadan bir aday çıkması imkansız. ” 

İPLER İYİ PARTİ’NİN ELİNDE! İMAMOĞLU VE GÜL GÜNDEME GELEBİLİR 

Kılıçdaroğlu’nun ‘6’lı masa tamam derse adayım’ sözlerini değerlendiren Şaban Sevinç ise “6’lı masada adayı belirleyecek olan CHP ve İYİ Parti’dir. Kemal Bey ‘ben adayım derse’ ve Meral Akşener ‘hayır’ derse Kemal Bey aday olmaz. İYİ Parti’nin desteği ve onayı olmadan Kılıçdaroğlu’nun aday olacağını sanmıyorum, çünkü şansı yok" dedi.

"Ekrem İmamoğlu’na HDP hayır demez, İYİ Parti de sıcak bakıyor. İmamoğlu gündeme yeniden gelebilir" diyen Sevinç, Abdullah Gül'ün adının da masaya yeniden gelebileceği değerlendirmesinde bulundu.  

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...