Sağlık

Aman kalbiniz kırılmasın! Uzman isim uyardı: Stresten uzak durun!

Halk arasında ‘Kırık Kalp Sendromu' olarak bilinen rahatsızlığın ana sebepleri arasında ani ve yoğun stres var... Bu rahatsızlığa karşın toplumda stres yönetimi farkındalığının artırılması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Ersin Sarıçam, hastalığa dair uyarılarda bulundu.

Aman kalbiniz kırılmasın! Uzman isim uyardı: Stresten uzak durun!
KAYNAK:
IHA
|
GİRİŞ:
10.07.2025
saat ikonu 17:27
|
GÜNCELLEME:
10.07.2025
saat ikonu 17:32

Kamuoyunda "" olarak bilinen 'nin ani ve yoğun ile sonrası ortaya çıktığını söyleyen Doç. Dr. Ersin Sarıçam, özellikle orta yaş kadınlarının bu konuda dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi. Stres ve üzüntü sonrası yorgunluk ve göğüs ağrısı şikayetlerinde artış görülmesi durumunda mutlaka hekime başvurulması gerektiğini aktaran Sarıçam, hastalığın belirtileri ve seyri hakkında detaylı bilgi verdi.

Aman kalbiniz kırılmasın! Uzman isim uyardı: Stresten uzak durun!

"KAN POMPALAMA FONKSİYONU GEÇİCİ OLARAK BOZULUR"

Sevilen birinin kaybı, boşanma, şiddetli tartışmalar gibi aniden gelişen yoğun stres durumlarının ardından bu tablonun ortaya çıkabileceğini söyleyen Sarıçam, "Genellikle menopoz sonrasında kadınlarda daha sık görülür. Bu süreçte adrenalin gibi stres hormonları ani şekilde yükselerek kalbin kan pompalama fonksiyonu geçici olarak bozulur. Kalp görüntülemesinde ise sol karıncığın balon gibi genişlediği izlenir" diye konuştu.

Aman kalbiniz kırılmasın! Uzman isim uyardı: Stresten uzak durun!

"STRES YÖNETİMİ KONUSUNDA FARKINDALIK ARTMALI"

Hastalığın fark edilmemesi durumunda ani kayıpların yaşanabileceğini, ancak erken teşhisle yaklaşık 3 aylık bir tedavi sürecinin ardından hastanın tamamen sağlığına kavuşabileceğini belirten Doç. Dr. Ersin Sarıçam, açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullandı:

"Bu hastalık, cerrahi bir müdahale gerektirmez. İlk olarak ilaç tedavisi uygulanır. Kalp yetmezliği ve ritim bozukluğu gibi farklı kalp problemlerine yol açmadan kan akışını düzenlemek hedeflenir. Bu süreçte, ilaç tedavisinin yanı sıra, ani nabız yükselmesine neden olabilecek stres, üzüntü, panik ve heyecan gibi duygulardan uzak durulması hastalara ve yakınlarına önerilir. Benzer tablonun yeniden yaşanmaması için, altta yatan stresin yönetilmesi gerekir. Bu nedenle profesyonel psikolojik danışmanlık desteği alınması büyük önem taşır. Toplumda stres yönetimi konusunda farkındalığın artması, bu tür hastalıklarla mücadelede son derece önemlidir"

ETİKETLER
#stres
#kalp sağlığı
#Kırık Kalp Sendromu
#Kadın Sağlığı
#Takotsubo Kardiyomiyopatisi
#Üzüntü
#Sağlık
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.