Sağlık

Türkiye'de en çok Tokat'ta ortaya çıkıyor! Uzmanlar uyardı: Bu hastalığın çözümü yok

Türkiye'de Ailesel Akdeniz Ateşi (FMF) ile ilgili yeni araştırmalar yapılıyor. Tokat'ta FMF hastalığına ilişkin yapılan araştırmanın sonuçlarına ilişkin açıklama yapıldı. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ercan Çaçan; özellikle akraba evliliklerinin yaygın olduğu Tokat, Sivas ve Kastamonu illerinde yaşayan vatandaşlara uyarıda bulundu.

KAYNAK:
IHA
|
GİRİŞ:
14.05.2025
saat ikonu 14:06
|
GÜNCELLEME:
14.05.2025
saat ikonu 14:06

Ailesel Akdeniz Ateşi (FMF) vakalarının Türkiye ortalamasının iki katına çıktığı bildirildi. Yeni yapılan araştırmalarda Türkiye genelinde her bin kişiden 4'ünde görülen FMF hastalığı, Tokat'ta her bin kişiden 8'inde teşhis ediliyor. Genelde karın, göğüs ya da ekrem ağrılarıyla birlikte tekrarlayan FMF ateş nöbetleriyle kendini gösteriyor. FMF, genetik kökenli ve cinsiyete bağlı olmayan bir hastalık olarak biliniyor.

Türkiye'de en çok Tokat'ta ortaya çıkıyor! Uzmanlar uyardı: Bu hastalığın çözümü yok

"TOKAT, SİVAS VE KASTAMONU İLLERİNDEKİ VATANDAŞLARIN GENETİK DANIŞMANLIK ALMASI GEREKLİDİR"

Özellikle Akdeniz ile Ortadoğu kökenli topluluklarda daha yaygın görülen FMF, Türkiye'de ise riskli bölgeler arasında Tokat, Sivas ve Kastamonu illeri ön plana çıkıyor.

Türkiye'de en çok Tokat'ta ortaya çıkıyor! Uzmanlar uyardı: Bu hastalığın çözümü yok

AKRABA EVLİLİĞİ

Genetik analizi yapılmamış akraba evliliğinin aynı mutasyonu taşıyan bireylerin çocuklarında FMF hastalığının ortaya çıkma riskini ciddi şekilde artırdığını söyleyen Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ercan Çaçan; "FMF atakları genellikle 20 yaşından önce başlar ve erkeklerde biraz daha sık rastlanır. Hastalığın temelinde, MEFV geninde bulunan mutasyonlar yer alır. Bu gen, vücutta inflamasyonu düzenleyen bir proteini kodlamaktadır. Mutasyonlar nedeniyle inflamasyon kontrolsüz hale gelir ve hastalık belirtileri ortaya çıkar. Ancak FMF hastalarının tamamı bu mutasyonu taşımayabilir, başka genlerin de hastalıkta rolü olabileceğine dair araştırmalar sürmektedir. FMF'in ortaya çıkabilmesi için anne ve babadan gelen iki mutasyonlu gen gerekir. Bu nedenle, özellikle akraba evlilikleri hastalığın görülme riskini artırır. Yüksek riskli bölgelerde evlilik öncesi genetik tarama yapılması önerilir. Orta Karadeniz bölgesinde özellikle Tokat, Sivas ve Kastamonu gibi iller, FMF açısından yüksek risk taşımaktadır. Bu nedenle bu bölgelerde yaşayan bireylerin genetik danışmanlık almaları önemlidir" dedi.

Türkiye'de en çok Tokat'ta ortaya çıkıyor! Uzmanlar uyardı: Bu hastalığın çözümü yok

"BU HASTALIK NEDENİYLE İNSANLAR GEREKSİZ AMELİYAT OLABİLİYOR"

FMF hastalığına yönelik araştırmalar yapan Önder Başkan ise Tokat İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 2016 yılında yapılan bir çalışmalar hakkında bilgi vererek; "2016 yılında Tokat İl Sağlık Müdürlüğünün yaptığı araştırmaya göre Türkiye'de her bin kişinin 4'ünde bu hastalık görülürken Tokat'ta ise bin kişinin 8'inde FMF hastalığı görülüyor. Tokat'ta akraba evliliğinden kaynaklı bin kişinin 8'inde bu hastalık görülüyor. Hastalığın çözüm yolu maalesef yoktur. Teşhisi zor hastalıktır. Birçok hastalıkla karıştırılabiliyor. İnsanlar gereksiz apandisit, bağırsak düğümlenmesi ve karaciğer ameliyatı olabiliyorlar" diye konuştu.

Sıkça Sorulan Sorular

FMF nöbeti nasıl olur?
FMF'nin belirtileri ateşli nöbetler, şiddetli karın ağrısı, eklem ağrısı, göğüs ağrısı ve ishal şeklinde kendini gösterebilir. Ateşli nöbetler aniden başlar ve genellikle 12 ila 72 saat sürerken, karın ağrısı özellikle göbek çevresinde keskin bir karaktere sahiptir.
ETİKETLER
#Sağlık
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.