ABD'nin en gelişmiş hayalet uçakları ve gizlilik odaklı savunma sistemleri, Çinli araştırmacıların geliştirdiği yeni bir tespit aracı sayesinde tehdit altına girmiş olabilir. Çin Elektronik Teknoloji Grubu'na bağlı uzmanlar, ABD'nin düşük tespit olasılığına sahip radar sistemleri (LPIR) tarafından yayılan ultra zayıf sinyalleri algılayabilen ve bunları milimetrik hassasiyetle konumlandırabilen bir sistem geliştirdiklerini duyurdu.
Çinli araştırmacıların, ABD'nin düşük tespit olasılığına sahip radarlarını (LPIR) algılayabilen yeni bir araç geliştirdiği öne sürüldü. İddiaya göre, ticari olarak temin edilebilen bir cihazın modifiye edilmesiyle geliştirilen araç, ABD'ye ait LPIR sistemlerinden yayılan sinyalleri tespit edip hassas bir şekilde konumlandırabiliyor.
Interesting Engineering'in haberine göre LPIR, ABD'nin günümüzdeki F-35 Lightning II, F-22 Raptor ve B-2 Spirit bombardıman uçakları gibi gizlilik özellikli hava araçları için hayati öneme sahip. Ayrıca birçok ABD yapımı hayalet uçak, nükleer denizaltı ve füze savunma sisteminde de aynı teknoloji kullanılıyor.
LPIR, çok zayıf sinyaller yayarak, frekans atlamalı ve gürültü benzeri dalga formları ile ve uyarlanabilir güç kontrolü ve gelişmiş sinyal işleme kullanarak radar sistemleri tarafından tespit edilmekten kaçınmak için tasarlandı.
Bu açıdan, çok uzaklardan kolayca algılanabilen güçlü, odaklanmış sinyaller yayınlayan geleneksel radar sistemlerinden farklılık gösteriyor. LPIR'ler ise benzer işlevleri gizli kalarak ve düşman sistemlerini tarandıkları konusunda uyarmaktan kaçınarak yerine getiriyor.
Bu durumu, kalabalık bir odada fısıltıyla ve gizli bir dille konuşmaya benzetebiliriz. Sürekli zaman ve ton değiştirerek konuştuğunuzda, diğerleri yüksek sesle konuşurken siz onları net duyabilirsiniz ama onlar sizin konuştuğunuzun farkına bile varmaz.
LPIR teknolojisinin tespiti çok zor olsa da, mevcut teknolojiyle imkansız değil. Örneğin, yüksek çözünürlüklü geniş bant alıcılar, gelişmiş sinyal analiz algoritmaları, uzun süreli gözlemle yapılan korelasyon ve üçgenleme teknikleri ile yapay zeka destekli araçlar, bu sinyalleri tespit edebiliyor.
Çin Elektronik Teknoloji Grubu'nun 38. Araştırma Enstitüsü'ndeki araştırmacılar, yaklaşık yaklaşık 68 bin 600 ABD doları değerindeki spektrum analiz cihazlarını (genellikle telekomünikasyon alanında kullanılır) bu amaçla kullandı.
Cihazların, parazit (jammer) etkinken bile kaynağı 0,4-0,5 inç (10-13,5 mm) hassasiyetle tespit edebildiği iddia ediliyor. Bunlardan biri olan TFN RMT744A adlı makine, sivil telekom ekipmanı olarak sınıflandırılsa da, saha testlerinde askeri sınıf sensör gibi davranıyor. Daha fazla teknik bilgi paylaşılmadı. Ancak cihazın gelişmiş sinyal işleme ve makine öğrenimi tekniklerinden faydalandığı tahmin ediliyor.