Yurt genelinde mevsim normalleri üstünde seyreden sıcak hava dalgası bugün pik yapacak. Özellikle İstanbul'da hissedilen sıcaklık 45 derece olacak. Uzmanlar, klima kullanımı ve beslenme biçimi konusunda önemli uyarılarda bulundu.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünce mevsim normalleri üzerinde seyredeceği tahmin edilen hava sıcaklığının, bugün İstanbul'da 38 derece olması bekleniyor.
Dün gün Ümraniye'de 35, Şişli, Sancaktepe ile Silivri'de 34, Kadıköy, Fatih ile Tuzla'da 33 dereceleri bulan ve ilçelerde bugün daha da yükselmesi beklenen sıcaklıkla ilgili uzmanlar uyarılarda bulundu.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İklim Bilimi ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, birkaç gündür kentte etkisini gösteren sıcaklığın bugün zirveye çıkacağını söyledi.
Toros, "Perşembe günü bilhassa Türkiye'nin kuzeybatısı serinliyor ancak sıcaklık esas etkisini bugün gösterecek. Hava sıcaklığı bugün zirveyi bulsa da ondan sonra kuzeybatıdan serin hava geliyor. Dolayısıyla hava biraz daha serinlemiş olacak." ifadelerini kullandı.
Kentteki ilçelerde bugün hissedilen sıcaklıkların bugün daha da artacağını dile getiren Toros, yapılaşmanın etkisine de dikkati çekti.
Toros, ölçümlerin, havanın gittikçe ısındığını gösterdiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Mesela geçen sene temmuzda dünyanın en sıcak günü yaşandı. Şehirlerde yapılaşmanın etkisi sıcaklık için büyük etken. İstanbul'da her semtin farklı ısındığını görürsünüz. Havanın nereden geldiği, oradaki yapılaşmaya bağlı olarak şehirlerde 'şehir ısı adası' etkisi meydana getiriyor. Bu etki akşamları kendini daha çok hissettiriyor. Gün boyu ısınan asfalt, beton binalar, akşamları gün boyu almış olduğu ısıyı vermeye devam ediyor. Dolayısıyla şehirleşmenin olduğu bölgeler, şehirleşmenin daha az olduğu bölgeden daha sıcak oluyor. İklim değişikliği de bunun şiddetini ve sıklığını artırıyor."
Vatandaşlara uyarılarda da bulunan Toros, "Bugün en sıcak gün olduğu için genel anlamda güneş ışınlarından kaçınmak gerekiyor. Güneşin dik geldiği saatler daha etkili oluyor. Bu ışınlardan vücudumuzu korumakta, mümkün mertebe gölgelik ortamlarda bulunmakta fayda var. Herkesin sıcaklığa duyarlılığı farklı, yaşlı, hamile, çocuklar ve kalp hastalarının daha dikkatli olması lazım. Su ihtiyacımız artıyor, daha fazla terleme, daha fazla su ihtiyacı doğuruyor. Su tüketimine de dikkat etmek gerekli." diye konuştu.
Prof. Dr. Hüseyin Toros "Mümkünse işe daha erken gitmek, işten daha geç çıkmak önemli bir önlem olabilir. Güneşe maruz kalınacaksa da şapka gibi koruyucu giysiler kullanılmalı"
Prof. Dr. Toros ayrıca klima kullanımıyla ilgili de sık yapılan bir hataya dikkat çekti: “Avrupa'da klimaların 24 derecenin altına düşürülmemesi önerilir. Ancak bizde bu sınır çoğu zaman dikkate alınmıyor. Ani sıcaklık farkları vücutta ciddi sıkıntılara neden olabiliyor.”