Dünyada sadece yılın belli dönemlerinde Van Gölü'nde yaşanan inci kefalinin muhteşem yolculuğundaki görsel şölen oluşturdu.
Üreme dönemine giren ve neslinin devamı için 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında avlanması yasaklanan inci kefali, yaklaşık bir ay önce Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı sularından ayrılarak göle dökülen 111 farklı akarsuya doğru göç etmeye başladı.
Zorlu yolculukları sırasında karşılarına çıkan engelleri adeta uçarcasına aşan balıklar, izleyenlere eşsiz bir manzara sunarken, dere kenarlarını mesken tutan martılar için adeta bir ziyafet oluşturuyor.
Her yıl bu dönemde tatlı sulara ulaşmak için Van Gölü’nden ayrılan milyonlarca inci kefali, özellikle Erciş’teki Deli Çay’da akıntıya karşı yüzerek gerçekleştirdikleri bu göçle görsel şölen oluşturuyor.
İnci kefalinin ekolojik ve ekonomik yanında aslında Van Gölü çevresinde kültürel bir değer olduğunu ifade eden Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, "Çünkü buradaki yaşlı insanlara ne zaman doğdunuz sorduğumuzda ya balık zamanı der, yada balıklar döndüğü zaman diye tarif ederler. Şuanda bulunduğumuz yer Erciş balık bendi ve binlerce insanın burada toplandığını görüyoruz. Geçmişte maalesef bu bölge kaçak avcılık yapılan bir bölgeydi. Prof.Dr. Mustafa Sarı'nın girişimleri ve yaptığı projeyle beraber kaçak avcılık yapılan yer bu gün binlerce insanın toplandığı bir araya geldiği yer haline dönüştü. Bu gün binlerce insanın toplandığı yer haline dönüştü. Bu aslında bize balıkla gelen bir farkındalığı gösteriyor. Sadece ekonomik ve ekolojik değil kültürel bir değer olduğunu gösteriyor. Bu gün buradaki insanların, bazıları Ağrı'dan, bazıları Bitlis'ten belki daha uzak yerlerden geliyor. Bu insanları bir balığın göçünü görmek için geldiler. İşte balığı korursak bir kültürel değerimizi de korumuş olacağız" dedi.