Tgrt Haber

Cuma hutbesinin konusu ne oldu? Diyanet İşleri Başkanlığı 6 Aralık tarihli Cuma hutbesini yayınladı

Editör: Şeyda Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
06 Aralık 2024 12:39 - Güncelleme : 06 Aralık 2024 12:41
Cuma hutbesinin konusu ne oldu? Diyanet İşleri Başkanlığı 6 Aralık tarihli Cuma hutbesini yayınladı

Diyanet İşleri Başkanlığı, her hafta olduğu gibi bu hafta da Cuma hutbesini yayınladı. 6 Aralık tarihli hutbenin konusu “Miras: Sınırlarını Allah’ın Belirlediği Hak” olarak açıklandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, bu haftaki hutbede miras konusu ele alındı. Hutbede, İslam​ dininde mirasın, Allah​ ve Peygamber Efendimiz’in (sav) emirlerine uygun şekilde paylaşılması gerektiği vurgulandı. 

CUMA HUTBESİNİN KONUSU NE OLDU?

“MİRAS: SINIRLARINI ALLAH'IN BELİRLEDİĞİ HAK”

Muhterem Müslümanlar!

Yüce dinimiz İslam'ın yerine getirmemizi istediği sorumluluklardan biri de mirası Allah ve Resûlü'nün emrettiği şekilde paylaştırmaktır. Miras, vefat eden bir insanın geriye bıraktığı mal, mülk ve servetin belirli ölçüler içerisinde vârisler arasında pay edilmesidir.

Kur'an-ı Kerim'de mirasla ilgili hükümler en ince detayına kadar açıklanmış, 'Hudûdullah' yani Allah'ın koyduğu sınırlar olarak ifade edilmiştir. Peygamber Efendimiz​ (s.a.s), "Miras malını hisse sahipleri arasında Allah'ın Kitabı'na göre taksim edin…" 1 buyurarak, mirasta hiçbir vârisin hak ettiği paydan mahrum bırakılmamasını istemiştir.

Cuma hutbesinin konusu ne oldu? Diyanet İşleri Başkanlığı 6 Aralık tarihli Cuma hutbesini yayınladı - 1. Resim

Aziz Müminler!

Dinimiz İslam, her işimizde olduğu gibi miras taksiminde de adaleti titizlikle uygulamamızı, miras paylaşımında kadın-erkek, büyük-küçük demeden her hak sahibine hakkını vermemizi emretmiştir. Nitekim Nisâ sûresi yedinci ayette Yüce Rabbimiz şöyle buyurmaktadır: "Anne babanın ve yakınların miras olarak bıraktıklarından erkeklere pay vardır; yine anne babanın ve akrabanın miras olarak bıraktıklarından kadınlara da pay vardır. Allah, miras malının azından da çoğundan da bunları farz kılınmış birer hisse olarak belirlemiştir." 2 Bununla birlikte dinimiz, miras taksiminde kadınları asla mağdur etmemiş; anne ve babasından, eşinden ve çocuklarından, hatta yeri geldiğinde torunlarından bile onlara pay ayırmıştır. 3 Ayrıca vârislerin karşılıklı rızaya dayanarak mirası kendi aralarında diledikleri şekilde taksim etmelerini de meşru görmüştür.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...