Hindistan, 2 haftadır gerilim yaşadığı Pakistan'ı dün gece saatlerinde füzelerle vurdu. Saldırılarda 26 kişi hayatını kaybederken 46 kişi de yaralandı. Hindistan'a anında karşılık veren Pakistan ise 5 savaş uçağı düşürdü. Peki Hindistan - Pakistan savaşında son durum ne? Gerginliğin ilk fitili ne zaman ateşlendi? TGRT Dış Haberler Müdürü Felemez Doğan, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Hindistan ile Pakistan arasında iki haftadır artan gerilim silahlı çatışmaya dönüştü. Hindistan yerel saatle gece yarısından hemen sonra Pakistan'daki 5 noktaya 9 füze saldırısı düzenledi. Saldırılarda Pakistan'ın kontrolündeki Azad Keşmir'in yanı sıra Pencap eyaletti hedef alındı.
Pakistan ordusuna ait savaş uçakları Hindistan'ın saldırısının ardından havalanırken, Hindistan'ın kontrolündeki Cemmu Keşmir bölgesine topçu atışları yapıldı. Pakistan hava sahasını 48 saatliğine kapatırken Savunma Bakanlığı Hindistan ordusuna ait 5 savaş uçağını düşürdüklerini açıkladı.
Hindistan'ın saldırılarında 26 kişi öldü, Hint yönetimi de Pakistan'ın misilleme saldırılarında 10 sivilin öldüğünü açıkladı. Saldırıların ardından Pakistan'ın Pencap eyaletinde acil durum ilan edildi.
Bölgede gerginlik devam ederken TGRT Dış Haberler Müdürü Felemez Doğan, son gelişmeleri aktardı. Son saldırıların bütün dengeleri sarstığını söyleyen Doğan, "Nükleer gücü bulunan iki Asya ülkesinden bahsediyoruz. Güçlü, çok disiplinli orduları var ve ellerinde kimyasal silahlar var" dedi.
https://x.com/tgrthabertv/status/1920019940284703206
Keşmir, Pakistan ve Hindistan arasında 78 yıldır çözülemeyen bir sorun. Doğrudan veya dolaylı oluşturduğu gerginlikler sebebiyle 4 defa savaş çıkmasına neden olan Keşmir meselesi, iki nükleer güç arasında en önemli konuların başında geliyor. Keşmir sorunu, bölgede İngiliz hakimiyetinin sona erdiği 1947'den önceye dayanıyor. Ancak iplerin kopması, İngilizlerin gidişiyle başladı. 1947'de İngiltere Hindistan'dan çekilirken, Keşmir'i Hindistan ya da Pakistan'la birleşme konusunda serbest bıraktı.
Nüfusun büyük bölümü Müslüman olan Keşmir halkı Pakistan'ı tercih etse de dönemin Prensi Hindistanla birleşme kararı aldı. Bu kararın ardından iki ülke arasında iki yıl süren bir savaş patlak verdi. Ateşkesin sonunda Pakistan bölgeden çekilmedi ve Keşmir iki ülke arasında fiilen bölündü. Hindistan ele geçirdiği bölgeleri "Cammu Keşmir" eyaleti adı altında kendine bağladı. Bölge, Hindistan ile Pakistan arasında mücadele alanı haline geldi.
Hindistan'ın kontrolündeki Cemmu Keşmir bölgesinde 22 Nisan'da düzenlenen terör saldırısının ardından iki ülke arasındaki gerilim artmıştı. İki ülke art arda karşılıklı yaptırım kararları açıklarken Hindistan'ın Pakistan'a giden suyu kesmesi nedeniyle iki ülke savaşın eşiğine geldi.