Tgrt Haber

Putin tek şartını açıkladı: Sivillere tahliye koridoru açmaya hazırım ancak…

06 May 2022 20:22 - Güncelleme : 06 May 2022 20:31
Putin tek şartını açıkladı: Sivillere tahliye koridoru açmaya hazırım ancak…

Ukrayna’ya ile Rusya arasındaki sıcak savaş devam ederken bölgeden sivillerin katliamına ilişkin görüntüler küresel çapta etki uyandırmaya devam ediyor. Sivillerin tahliyesi için Vladimir Putin’e yoğun baskı yapılırken Rusya Devlet Başkanı, tahliye koridoru açmak için tek şartını açıkladı.

Birleşmiş Milletler’in yürüttüğü operasyonla dün Mariupol’deki Azovstal Demir Çelik Fabrikası'nda mahsur kalan 500 sivil tahliye edildi. Bugün üçüncü sivil tahliye operasyonu yapılacağı açıklanırken Donbass askeri harekatıyla savaşı başlatan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tüm sivillerin tahliyesi için tek şartını açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin en üst düzey danışmanlarından Andriy Yermak’ın Telegram üzerinden dün yaptığı açıklamada, ülkesinin ‘tüm sivilleri ve askerleri kurtarmak için’ gereken her şeyi yapmayı sürdüreceğini söyledi ve tahliyeye yardımları için BM'ye teşekkür etti.

PUTİN’İN TEK ŞARTI

Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, Rusya güçlerinin tüm sivillere güvenli bir tahliye koridoru sağlamaya hazır olduğunu ancak bunun için bir şartı olduğunu söyledi. Putin, tahliyeler için tüm askerlerin teslim olması gerektiğini ifade etti.

Direnişin devam ettiği Azovstal Demir Çelik Fabrikası'na 200 kadar sivilin sığındığı düşünülürken BM Genel Sekreteri Antonio Guterres insanları buradan çıkarmak için gereken her şeyin yapılması gerektiğini söyledi.

NE OLMUŞTU?

Putin Mariupol'de zafer ilan etmiş ve askerlerine, Soğuk Savaş döneminde nükleer sığınak olarak kullanılmak üzere tasarlanmış endüstriyel bölgeyi kontrol etmek yerine oraya giriş çıkışı engellemesini emretmişti.

Dün BM öncülüğünde üç günlük bir ateşkes yapıldı ve 500 kişilik ilk tahliye gerçekleşti. Ancak fabrikada kalan Azov askerleri, bazı denizciler, sınır kuvvetleri ve polisi gibi Ukrayna kuvvetleri Rusya saldırılarının devam ettiğini söyledi. Kremlin ise bunu reddederek perşembe günü başlayan üç günlük ateşkesin bir parçası olarak insani koridorun açıldığını söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...