Her gün farkında olmadan tükettiğimiz basit bir içeceğin psikolojik sağlığınızdan, beden sağlığına kadar birçok faydası ortaya çıktı. 24 yıllık dev araştırmanın sonucunda ortaya çıkan bilgilere göre bu içecek aynı zamanda yaşlanmayı da yavaşlatarak, ömrünüzü uzatıyor.
Ülkemizde Karadeniz bölgesinde üretilen çay sofralarımızın vazgeçilmez içeceklerinin başında geliyor. Çay hakkında bazen yararlı ve içilmesi gerektiğine dair bazen ise zararlı ve içilmemesi gerektiği konusunda bilgiler ortaya atılıyor.
Ancak bu ortaya atılan tartışmaları sona erdirecek bir bilimsel çalışma yayınlandı.
24 yıl süren ve 86 bin kişinin katıldığı çalışmanın sonucu, çayın faydalı mı yoksa zararlı mı olduğuna dair bütün tartışmalara noktayı koyuyor.
İngiltere, Avusturalya ve ABD'deki üniversitelerin ortak çalışmasıyla gerçekleştirilen dev araştırma sonucunda flavonoid yönünden zengin beslenen insanların işlev kaybı yaşama riskinin yüzde 12, travma geliştirme riskinin yüzde 15, zihinsel sağlık sorunu yaşama riskinin ise yüzde 12 oranında azaldığını ortaya çıkardı.
Flavonoid ise bulunduğu ürünlerin başında ise çay geliyor. Flavonoidlerin diyabet, kalp hastalıkları ve demans gibi kronik hastalara da önlemedeki faydaları yönünde de bilgiler bulunuyor.
Araştırma sonucunda ortaya çıkan bilgilere göre çayın zihinsel sağlık üzerinde etkileri kadınlarda, erkeklere oranla daha etkili oluyor.
Edith Cowan Üniversitesi'nden Dr. Nicola Bondonno konuyla ilgili açıklamasında "Tıbbın amacı yalnızca ömrü uzatmak değil, sağlıklı geçirilen süreyi de artırmaktır. Flavonoid tüketenler, sadece daha uzun değil, daha iyi bir yaşam sürüyor" ifadelerini kullandı.
Araştırmanın yazarlarından Prof. Aedin Cassidy ise flavonoidlerin yaşlanma üzerindeki çok yönlü etkilerine dikkat çekti. Cassidy "Bu bileşikler oksidatif stresi azalltıyor, damar sağlığını destekliyor ve iskelet kası kütlesini koruyor. Bu etkiler yaşlandıkça fiziksel işlevlerin ve zihinsel sağlığın korunmasında ciddi katkı sağlıyor" dedi.
Çay haricinde flavonoidler en çok kırmızı besinlerde bulunur. Yani pancar, lahana, domates ve kırmızı soğan gibi besinler flavonoid açısından zenginlerdir.
Bu besinlerin haricinde lahana, ıspanak, portakal, elma, çilek, nar, fasülye, mercimek, yeşil biber, yeşil çay, limon, böğürtlen, erik, üzüm, kiraz, ve ahududu gibi besinlerde de flavonoid bulunmaktadır.