İnsanlık tarihine kara bir leke olarak geçen Srebrenitsa Soykırımı’nın üstünden 29 sene geçti. Aradan geçen zamana rağmen Bosna halkının acıları halen taptaze yerini koruyor. Soykırımda öldürülen ve kimlikleri yeni tespit edilen 14 Bosnalı kurbanın cenazesi bugün yapılan törenle Potoçari Anıt Mezarlığı'na defnediliyor.
1995 yılında 9 bine yakın Bosnalı sivil, Sırp askerleri tarafından toplu bir şekilde katledildi. Savaşın ardından katledilen Bosnalı vatandaşları bulmak için yapılan çalışmalar sonucunda her yıl 11 Temmuz’da Potoçari Mezarlığı’nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.
Aradan geçen 29 yıl sonra soykırımda öldürülen ve kimlikleri tespit edilen 14 kurbanın cenazesi bugün düzenlenen törenle Potoçari Anıt Mezarlığı’na defnediliyor.
Cenaze namazı öncesinde Srebrenitsa Anıt Merkezi'nde soykırımın 29. yılı dolayısıyla anma programı düzenlenecek.
Bugün toprağa verilecek kişilerin isimleri şöyle:
"Beriz Mujic, Hamed Salic, Hasib ve Camil Efendic kardeşler, Mehmed Krdzic, Sabrija Omic, Musan Siljkovic, Sakib Harbas, Ahmet Jasarevic, Nevres Salihovic, İbrahim Salkic, Midhat Basic, Hajdin Mustafic, Latif Mandzic."
Yugoslavya'nın çöküşü üzerine 1992 yılında Sırpların Bosna'da başlattıkları soykırımın ardından bölgeye zoraki olarak müdahale eden Birleşmiş Milletler'in güvenli bölge ilan ettiği 6 bölge arasında Srebrenitsa da bulunmaktaydı.
Savaştan önce nüfusu 24 bin civarı olan kentin nüfusu diğer bölgelerden gelen mülteci göçleriyle 60 bin civarına gelmişti. Artık Srebrenitsa 'açlık' ve 'hastalıklar' ile mücadele eden bir 'toplama kampı'na dönüşmüştü. Müslümanların elindeki silahlar BM Barış Gücü tarafından koruma gerekçesiyle toplanmıştı.
Ratko Mladiç komutasındaki Sırplar Srebrenitsa'ya olan saldırılarını sıklaştırdıklarında müslümanların toplanan silahlarını geri almak için yaptıkları başvuru, sorumlu Hollanda komutanı Thom Karremans tarafından reddedildi. BM yalnızca iki F16'yı kent üzerinde bir uçuş yaptırmakla yetindi. Hollandalı askerler bir gece yarısı Bosna'daki BM Barış Gücü komutanı Hollandalı generalden aldıkları emir doğrultusunda kenti boşalttılar. Savaş sırasında şehrin güvenliğinden sorumlu olan Hollandalı Komutan Thom Karremans kendisine sığınan 25 bin mülteciyi ve şehri Sırplara teslim etti.
Daha sonra ortaya çıkan bir video kasetinde Sırp generalin kenti boşaltan Hollandalı komutana bir hediye verirken görüntüleri çekilecekti. Bir hafta süren katliam 2. Dünya Savaşı'ndan sonra insanlığa yapılan en büyük suç olarak arşivlerde yer aldı.
Katliamdan 15 yıl sonra 27 Haziran 2017 tarihinde Hollanda Mahkemesi, Srebrenitsa Katliamıyla ilgili Hollanda askerlerinin yasa dışı hareket ettiğine, Hollanda'nın kısmen hatalı olduğuna karar vererek Hollanda askerlerini suçlu buldu. Mahkeme, Srebrenitsa'da ölümlerin %30'undan Hollanda hükûmetinin sorumlu olduğunu açıkladı.
Lahey Adalet Divanı bir hafta süren katliamı soykırım olarak kabul etti ancak Sırbistan'ın sorumlu tutulmayacağına karar verdi.