Nijer'in kuzeybatısında bulunan Tabatol ilçesinde terör operasyonundan dönen ordu birliklerine saldırı düzenlendi. Saldırıda 29 asker hayatını kaybetti. 3 günlük yas ilan edilirken Nijer'de darbenin ardından en kanlı saldırı olarak kayıtlara geçti.
Nijer'de cunta yönetimi, hava sahasını ticari uçuşları da kapsayacak şekilde Fransa'ya kapattı. Nijer'le ipleri koparan Fransa, ülkedeki büyükelçisini ve askerlerini çekme kararı aldı.
Nijer’deki darbe olayları Fransa'yı derinden sarstı. Darbe sonrasında Fransalı diplomatlar gözaltına alındı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Büyükelçimiz ve diplomatlarımız tam anlamıyla rehin tutuluyor. Yiyecek dağıtımını engelliyorlar.” dedi.
Nijer'in ardından Gabon'da da darbe meydana gelmesi bölgede varlığını hissettiren Fransa'yı iyice zora soktu. Fransa Savunma Bakanı, Gabon'la askeri işbirliklerini askıya aldıklarını açıkladı.
Nijer'deki askeri yönetim, 25 Ağustos'ta ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre verdi fakat Fransa'nın Naimey Büyükelçisi Sylvain Itte ülkeden ayrılmadı. Cunta, artık dokunulmazlığının kaldırıldığını, sınır dışı edileceğini açıkladı.
Orta Afrika ülkesi Gabon'da 56 yıllık Bongo ailesini deviren darbenin kilit ismi General Brice Oligui Nguema, geçiş hükümetinin liderliğine getirildi. Askerleri tarafından omuzlarda taşınan General Nguema'nın Bongo ailesiyle hem akrabalığı hem de uzun yıllardır yakın ilişkileri olduğu biliniyor.
Afrika'da darbe yapılan ülkelere Gabon da eklendi. Sabah saatlerinde başkent Libreville'de duyulan silah seslerinin nedeni askeri müdahale olduğu anlaşıldı. Eski sömürge ülkelerinde bir bir gerçekleşen darbeler Avrupa'da endişelere neden oldu.