Edirne'de çiftçilerin "beyaz altın" dediği çeltiğin hasadı sürüyor. Yaklaşık bir ay sürmesi beklenen hasat işleminde dekar başına ortalama 750-800 kilogram verim bekleniyor.
Yeni yılda ilk hasadı yapılan erik, fiyatıyla dudak uçuklattı. Erken hasat edilen papaz eriği dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor. Kilosu altınla yarışan eriklere en çok talebi ise Arap şeyhleri gösteriyor.
İklim krizinden etkilenen zeytin ve zeytin yağında hasat zamanı sona erdi. Türkiye’deki üretimin neredeyse yüzde 30’unu karşılayan Mersin’in Mut ilçesinde bu sezon 50 bin ton zeytin ve 5 bin ton zeytinyağı rekoltesi elde edildi.
Vitamin deposu kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri olan portakalın hasadı Mersin'de başladı. Daha şimdiden dallardan bereket taştı. Toplanan ürünler iç ve dış piyasaya dağıtılmak için hazırlanıyor...
Amasya’da yazın kilosu 5 lira olan patlıcanları sökmeyen çiftçi şimdi kilosunu 17 liradan satıyor. Patlıcan pazar tezgahında kilosu 35 liradan satışa sunuluyor.
Türkiye’de muz üretiminde ilk sırada yer alan Mersin ilinde yerli muzun hasadı başladı. Bahçede 18 TL olan yerli muz marketlerde 30 liraya satılıyor. Üreticiler, fiyatı 80 liraya kadar uzanan ithal muzun yerine vatandaşın yerli muzun tüketilmesini önerdi.
Soğuk kış aylarına rağmen Manisalı işçilerin hasat serüveni devam ediyor. Yağmurlu havaya aldırış etmeyen üzüm işçileri dünyaya nam salan çekirdeksiz sofralık Sultaniye üzümünü toplamaya devam etti. Özenle toplanan üzümler ülkenin dört bir yanında Pazar tezgahlarındaki yerini almak üzere kasalanarak yola çıktı.
Karadeniz’in verimli tarım alanlarının başında gelen Bafra Ovası'nda kışlık sebze hasadı devam ediyor. Karnabaharın kilosu tarlada 2,5 TL’ye satılırken, pazarlarda bu fiyat 30-35 liraya kadar çıkıyor.
Ordu’da 30 yıl önce deneme amaçlı dikilen kivide hasat sürüyor. Büyük kısmı yurt dışına ihraç edilen coğrafi işaret belgeli Ordu kivisi, il ekonomisine 100 milyon TL gelir sağlayacak
Samsun'un Çarşamba ilçesinde fındığa alternatif ürün olan kivinin hasadı yapıldı. Kivinin kilo fiyatı 20-25 TL arasında değişiyor.
Mevsim sıcaklıklarının normalin dışında seyretmesi bazı meyve ve sebzelere zarar verirken bazı ürünlerin ise hasadını geciktirdi. Kış mevsiminde tüketilen ayva mandalina ve portakalın geç oluşması hasadını da erteledi.
İzmir'de yaşayan doktor Hatice yüksel, mesleğini emekli olup bıraktı. Zeytin üreticiliği yapmaya başlayan yüksel, çiftçiliği severek yapıyor.
Tatlısıyla bile sofralarda yerini alan patates Yukarıtandır köylülerinin tek geçim kaynağı. 800 nüfuslu köyde herkes patates ekiyor, patatesten kazanıyor. Çiftçi patatesi üretiyor da tüketiyor da satıyor da…
Coğrafi işaretli Antalya piyazının ana kaynağı Çandır fasulyesinde hasat mevsimi başladı. Asırların lezzeti yok olmasın diye ekimi belediye arazisine yapıldı, üreticiye tam destek verildi. 5 bin metrekare alanda yetişen fasulyeler özenle toplandı.
Mersin'de geçen yıla oranla bu sene yüzde 35 civarında verim artışı olan mandalinada hasat başladı. Bahçede 3-4 liradan alıcı bulan mandalina, pazar ve marketler de 7 ile 10 TL arasında satılıyor.
Siirt'in meşhur Zivzik narının hasadına başlandı. Birçok hastalığa iyi geldiği bilinen narda rekolte düşük olduğu için fiyatlar 20-25 lira arasında değişiyor.
Hakkarili vatandaşların geçim kapısı Irak sınırları oldu. Topraktan bereket fışkırdı. Faydalarıyla dudak uçuklatan susamda bir bardak sütten daha fazla kalsiyum bulunuyor.
Meşhur deveci armudunda hasat mevsimi başladı. Rekoltenin düşük olması üreticiyi huzursuz etse de yaşanan kayıp fiyatlarla telafi edildi.
Manisa'nın Alaşehir ilçesinin Kavaklıdere Mahallesinde yetiştirilen cennet hurması dünya pazarında yer alıyor. Yaşı 15, kurusu 200 TL'den satılan cennet hurması taleplerine yetişemeyen üreticiler diğer üreticilerin de cennet hurmasına yönelmesini istedi
Irak’ın sıfır noktası olan Hakkari’nin Derecik ilçesinde köylüler, imece usulü ile susam hasadına başladı. Köylüler, buğdaydan sonra susam ekerek, çifte kazanç sağlıyor.