ABD Başkanı Donald Trump’ın gündeme getirdiği “Altın Kubbe” (Golden Dome) füze savunma sistemiyle ilgili detaylar netleşiyor. Projenin en kritik parçalarından biri olan gözetim katmanını inşa etmek üzere Elon Musk’ın şirketi SpaceX, Palantir ve Anduril ile birlikte en güçlü adaylardan biri olarak öne çıktı.
Son yıllarda Güneş'te beklenmedik derecede yüksek aktiviteler gözlemleniyor. Dünya'ya ulaşan güneş fırtınalarının sayısı giderek artmaya başladı. Bilim insanları tarafından Güneş fırtınalarının nedeni hakkında yeni bir araştırma yayınlandı. Güneş'te 100 yıllık döngü tekrar başlamış olabilir.
Türkiye, teknolojik ve stratejik bağımsızlığını pekiştirmek amacıyla uzayda tarihi bir adım atıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklanan 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi kapsamında, küresel sistemlere olan bağımlılığı azaltacak yerli ve milli bir Bölgesel Konumlama ve Zamanlama Sistemi hayata geçirilecek.
TRT 1 canlı Fenerbahçe maçını ekranlara getiriyor! Fenerbahçe’nin bu akşam UEFA Avrupa Ligi son 16 turu rövanş maçında Rangers ile İskoçya’da karşılaşacağı mücadele, Avrupa kupalarındaki 286. maçı olarak tarihe geçerken, Ibrox Stadı’nda TSİ 23.00’te başlayacak ve Norveçli hakem Espen Eskas tarafından yönetilecek karşılaşma TRT 1’den canlı yayınlanacak; futbolseverler, şifresiz izlenebilecek bu maçı telefon, tablet, bilgisayar ya da uydu üzerinden nasıl takip edebileceklerini araştırıyor.
Çinli bilim insanları, uzaydan dünyanın en net görüntülerini yakalayabilen ve 100 kilometreden insan yüzlerini seçebilen son teknoloji bir casus kamera geliştirdi. Lazer tabanlı Sentetik Açıklıklı Lidar (SAL) teknolojisiyle çalışan sistem, gece ve gündüz fark etmeksizin her hava koşulunda milimetre seviyesinde hassasiyetle görüntü toplayabiliyor. Uzmanlar 'Büyük Birader seni izliyor' sözleriyle kamerayı eleştirdi.
İzmir Körfezi'nde kirlilik ve kötü koku krizi devam ediyor. Kirliliğin kaynağını belirlemek ve sorunu çözmek için çalışmalarını sürdüren Bilim Kurulu akademisyenleri, uydu görüntülerinden faydalanarak körfezdeki kirliliğin haritasını çıkardı. Kirliliği tespit etmek için özel kod yazan bilim insanları, uyguladıkları teknik sayesinde sudaki kirlilik değişimlerini dakikalar içinde tespit edebilecek bir model geliştirdi.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Yalova'da öğrencilerle bir araya geldiği etkinlikte Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki görevi ve uzay alanında yapılan çalışmaları anlattı. Türkiye'nin 2 ila 4 sene içinde Ay'a roket göndereceğini belirten Gezeravcı, "Ay'da insan yaşamını destekleyecek su birikimi gibi altyapıların olduğuna dair birtakım bulgular var. Biz Ay'a kendi yaptığımız bir roketi, kendi yaptığımız bir motorla göndermeyi planlıyoruz" diye konuştu.