Tgrt Haber

Hindistan’dan Pakistan’a ‘yanlışlıkla’ füzeli saldırı: Teknik arızadan kaynaklandı

12 Mart 2022 11:40 - Güncelleme : 12 Mart 2022 11:58
Pakistan hükümeti, Hindistan tarafından başlatılan soruşturmanın sonuçlarının kendileriyle paylaşılmasını istedi.

Hindistan hükümeti, Çarşamba günü Pakistan’a fırlatılan füzenin ‘yanlışlıkla’ olduğunu ve bunun teknik bir arızadan kaynaklandığını duyurdu.

Pakistan hükümeti, Hindistan tarafından başlatılan soruşturmanın sonuçlarının kendileriyle paylaşılmasını istedi.

Hindistan’ın Pakistan’a füze fırlatması dünya basınında büyük yankı uyandırırken Delhi’den apılan açıklamada, füzenin yanlışlıkla fırlatıldığı ve sebebinin bakım çalışmaları sırasında yaşanan teknik bir arıza olduğu belirtildi.

Bakım çalışması esnasında yanlışlıkla füze fırlatıldığını açıklayan Hindistan hükümeti, olay nedeniyle büyük bir pişmanlık duyduklarını bildirerek kimsenin zarar görmemesinin en büyük teselli kaynakları olduğunu vurguladı. Çarşamba günü Hindistan’dan gönderilen füzenin ardından Pakistan hükümeti ise, füzenin ülkenin doğusundaki Mian Channu kenti yakınlarına düştüğünü ve rotasının bölgeden geçen uçakları tehdit ettiğini duyurdu.

'HİNDİSTAN HÜKÜMETİ OLAYIN CİDDİYETİNİN FARKINDA'

Olayın geniş yankı uyandırması üzerine resmi açıklama yapan Hindistan Savunma Bakanlığı, rutin bakım işlemleri esnasında teknik bir arıza gerçekleştiğinin altını çizerek şu ifadeleri kullandı:

"9 Mart 2022'de rutin bakım işlemleri sırasında gerçekleşen teknik bir arıza, bir roketin yanlışlıkla fırlatılmasına yol açtı. Hindistan Hükümeti bu olayın ciddiyetinin farkında ve en üst seviyede inceleme gerçekleştiriyor."

PAKİSTAN'DAN 'SORUMSUZLUK' ÇIKIŞI

Açıklamanın ardından Pakistan ise teknik arızayı ‘sorumsuzluk’ olarak değerlendirip bunun olumsuz sonuçlar doğurabileceğini vurgulayarak Hindistan hükümetini uyardı. 

Öte yandan füzenin Hindistan'ın Haryana eyaletindeki Sirsa kentinden fırlatıldığı ortaya çıktı. Pakistan Hava Kuvvetleri'nin açıklamasında, füzenin sesten üç kat hızlı bir şekilde, saatte 3 bin 700 kilometre hızla, yerden 12 kilometre yüksekten uçtuğu ve Pakistan hava sahasında 124 kilometre boyunca süzüldüğü ifade edildi.

Pakistan Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Tümgeneral Babar İftikharon füzenin uçuş rotasının hem Hindistan hem Pakistan hava sahasında çok sayıda ulusal ve uluslararası uçuşu tehdit ettiğini, düştüğü bölgedeki insanlar ve yapılara da tehlike oluşturduğunu belirtti.

'SORUŞTURMA SONUCUNU BİZİMLE PAYLAŞIN'

BBC’nin haberine göre, Pakistan Dışişleri Bakanlığı ise bugün konuyla ilgili Hindistan maslahatgüzarını görüşmeye çağırdı. Pakistan, konuyla ilgili soruşturmanın sonucunun da paylaşılmasını talep etti. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...