Tgrt Haber
CANLI ANLATIM

Ateşkese rağmen son hamle! İsrail Refah'a saldırı başlattı

Editör: Bengül Büyükhan / Kaynak: Anadolu Ajansı
06 May 2024 22:07 - Güncelleme : 07 May 2024 08:29

İsrail ve Hamas arasındaki esir takası ve ateşkes müzakereleri yeniden çıkmaza girdi. İsrail, dünyanın dört bir yanından gelen tepkilere rağmen Refah'ı boşaltmak için tahliye emri verildiğini duyurdu. İsrail ordusu tarafından yayımlanan tahliye emrinde, Filistinlilere gitmeleri gereken bölgelerin listesi verildi. Hamas saldırı planı öncesi ateşkesi kabul ettiğini duyurdu. Ateşkese rağmen İsrail Refah'a saldırı başlattı. İşte bölgede yaşanan son gelişmeler...

Canlı Anlatım Özeti
  • REFAH SINIR KAPISI TAMAMEN İSRAİL'İN ELİNDE
  • FKÖ: TOP ARTIK İSRAİL SAHASINDA
  • ÇOK SAYIDA SİVİL YARALI VAR
  • İSRAİL PROTESTOCULARI ENGELLEDİ
  • BM'DEN SALDIRIYA İLK TEPKİ
  • ATEŞKES 3 AŞAMADAN OLUŞUYOR
  • İSRAİL REFAH'A SALDIRI BAŞLATTI
  • ATEŞKES SEVİNCİ
  • BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA
  • HAMAS'TAN AÇIKLAMA
  • FİLİSTİN, ABD'Yİ ACİL MÜDAHALEYE ÇAĞIRDI
  • İSRAİL ORDUSU, REFAH'IN DOĞUSUNU VURUYOR
  • UNICEF'TEN İSRAİL'E ÇOCUKLAR İÇİN UYARI
  • AB'YE ÜYE 26 ÜLKEDEN NETANYAHU'YA 'DUR' ÇAĞRISI
  • HAMAS: MÜZAKERELERE DEVAM EDECEĞİZ
  • REFAH'IN DOĞUSUNDA ZORUNLU GÖÇ BAŞLADI
  • BM'DEN İSRAİL'E REFAH UYARISI
  • İSRAİL SAVUNMA BAKANI: REFAH'A SALDIRIDAN BAŞKA SEÇENEK YOK
  • REFAH'TAN 100 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLECEK
  • İSRAİL, REFAH'TA İKİ EVİ HEDEF ALDI
  • NETANYAHU GÖRÜŞMELERİ ZORA SOKTU
  • İSRAİL'DEN GAZZELİLERE "REFAH'IN DOĞUSUNU TAHLİYE EDİN" UYARISI
  • AB'DEN ACİL ATEŞKES ÇAĞRISI
  • İSRAİL ORDUSUNDAN 'REFAH' AÇIKLAMASI
  • İSRAİL HİZBULLAH YERLEŞKESİNİ VURDU
  • REFAH'TA BİRÇOK MAHALLE BOŞALTILIYOR
  • AL JAZEERA SAVAŞA RAĞMEN GAZZE'DE HABER YAPACAK
  • ''REFAH'I ÇOK YAKINDA İŞGAL EDECEĞİZ''

07.05.2024 08:20

REFAH SINIR KAPISI TAMAMEN İSRAİL'İN ELİNDE

Terör devleti İsrail, Hamas'ın ateşkes kararı almasından kısa bir süre sonra Refah'a geniş çaplı bir saldırı başlattı. Refah'ın doğusuna hava saldırısı düzenleyen eli kanlı İsrail ordusu sabah saatlerinde Gazze'deki Refah geçişinin Filistin tarafını kontrol altına aldı.


07.05.2024 03:00

FKÖ: TOP ARTIK İSRAİL SAHASINDA

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Komitesi Genel Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh, Hamas'ın Gazze'de ateşkes ve esir takasıyla ilgili öneriyi kabul etmesini memnuniyetle karşılayarak, "bu adımla topun artık İsrail sahasına atıldığını" söyledi.


07.05.2024 02:53

ÇOK SAYIDA SİVİL YARALI VAR

İsrail Savaş Kabinesi'nin, Hamas’ın Katar ve Mısır tarafından iletilen "ateşkes önerilerine" onay verdiğini duyurmasına rağmen Gazze Şeridi’nde yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah’a saldırılara devam kararı aldığı bildirildi. Refah kentine düzenlenen hava saldırısı sonucu aralarında çocukların da bulunduğu yaralılar, hastaneye kaldırıldı.

Ateşkese rağmen son hamle! İsrail Refah'a saldırı başlattı - 1. Resim


07.05.2024 02:13

İSRAİL PROTESTOCULARI ENGELLEDİ

İsrail'in Tel Aviv kentinde toplanan İsrailliler, İsrail hükümetinin Hamas'ın ateşkes ve esir takasına ilişkin anlaşma önerisinin kabul edilmesi talebiyle protesto gösterisi düzenledi. Savaşın bitmesi ve esir takası için anlaşma sağlanmasını talep eden göstericiler, Binyamin Netanyahu hükümeti aleyhine slogan atarak yolları kapatıp eylem yaptı. Bölgeye gelen İsrail güçleri, protestocuların ilerlemesine engel oldu.

Ateşkese rağmen son hamle! İsrail Refah'a saldırı başlattı - 1. Resim


07.05.2024 01:50

BM'DEN SALDIRIYA İLK TEPKİ

BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail ve Hamas'a anlaşma çağrısı yaptığını anımsatarak, "Bu kaçırılmaması gereken bir fırsat ve Refah'a kara saldırısı kabul edilemez." dedi


07.05.2024 01:05

ATEŞKES 3 AŞAMADAN OLUŞUYOR

Katar ve Mısır tarafından iletilen, Hamas’ın onay verdiği ateşkes teklifinin, toplamda 124 gün süreceği ve 3 aşamadan oluştuğu öne sürüldü. İsmini vermek istemeyen Filistinli bir yetkilinin yaptığı açıklamada, Hamas'ın onayladığı ateşkes teklifiyle ilgili bilgi verdi.

İLK AŞAMA:

Teklifin, 40, 42 ve 42 gün olmak üzere 3 aşamadan oluştuğunu söyleyen yetkiliye göre, ilk aşama "ilk günden itibaren iki taraf arasındaki karşılıklı saldırıların geçici olarak durdurulmasını ve İsrail askerlerinin, Gazze'nin doğu bölgelerine ve nüfusu yoğun bölgelerden uzakta İsrail sınırına yakın bir bölgeye çekilmesini içerecek.

İlk aşamanın 7'inci gününde tüm İsrailli kadın esirlerin serbest bırakılmasının ardından, İsrail askerleri, sahil boyunca uzanan Er-Reşid Caddesi ile doğuda onun paralelindeki Salahaddin Caddesi'nden çekilecek ve böylece, insani yardımların kuzeye girişleri kolaylaşacak, yerinden edilenlerin evlerine dönüşüne izin verilecek ve Gazze'nin tamamında halkın hareket özgürlüğü garanti edilecek.

İlk aşamada ayrıca, İsrail'in askeri ve keşif uçuşları günde 8 saat, İsrailli esirlerin serbest bırakıldığı günlerde ise 10 saat süreyle durdurulacak.

22.GÜN

Birinci aşamanın 22'inci gününde ilk aşama için belirlenen (kadın, çocuk ve 50 yaş üstü esirler) İsrailli esirlerin üçte ikisinin serbest bırakılmasının ardından İsrail askerleri, Gazze merkezi ile özellikle (kuzey ile güneyi birbirinden ayıran) Netzarim Koridoru ve Kuveyt Kavşağından doğu sınırına yakın bir bölgeye çekilecek.

Bu aşamada ayrıca 50'si yakıt olmak üzere günlük 500 yardım tırı Gazze'ye girecek ve bunlardan 250'si kuzeye gönderilecek, Gazze genelinde hastaneler, sağlık merkezleri ve fırınlar yeniden faaliyete geçirilecek.

Hamas'ın, aralarında hala hayatta olan kadınlar, 19 yaş altı çocuklar ve 50 yaş üstü yaşlıların da bulunduğu 33 İsrailli tutukluyu serbest bırakmasına karşılık İsrail tarafı, Hamas'ın belirleyeceği liste doğrultusunda her bir İsrailli için çocuk, kadın ve yaşlılardan 20 Filistinliyi serbest bırakacak.

İlk aşamada ayrıca, 7 Ekim'de alıkonulduklarında fiili olarak askerlik görevini yürüten ve halen hayatta olan her bir İsrailli kadın askere karşılık 20'si müebbet hapis mahkumu 40 Filistinli tutuklu serbest bırakılacak. Filistinli tutuklular, Hamas'ın sunacağı listelere göre serbest bırakılırken, İsrail'in 200'den fazla ismi reddetme hakkı olacak.

İKİNCİ AŞAMA

Önerinin 42 gün sürecek ikinci aşamasında ise sürdürülebilir sükunet için gerekli düzenlemeler üzerinde anlaşılacak ve tüm esirlerin takas edilmesinden önce bunun yürürlüğe gireceği ilan edilecek.

İkinci aşamada ayrıca, üzerinde anlaşmaya varılan sayıda Filistinli mahkuma karşılık hala hayatta olan İsrailli sivil erkekler ile askerler serbest bırakılacak, İsrail askerleri Gazze'den tamamen çekilecek, savaş nedeniyle tahrip edilen evlerin, sivil tesislerin ve altyapının kapsamlı bir şekilde yeniden inşası için gerekli düzenlemeler başlatılacak.

ÜÇÜNCÜ AŞAMA

Üçüncü aşamada ise her iki tarafın elinde bulunan hayatını kaybetmiş tüm esirlerin naaşları takas edilecek ve Gazze'nin 5 yıllık imar planı uygulamaya koyulacak.


İSRAİL REFAH'A SALDIRI BAŞLATTI

06.05.2024 22:53

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ndeki Refah kentinin doğusuna hava saldırısı başlattı.


06.05.2024 22:12

İsrail Refah'a saldırı başlattı. İsrail Başbakanlığı'ndan Refah operasyonu açıklaması:

Hamas'a askeri baskı oluşturmak için Refah'taki operasyon devam edecek.


06.05.2024 22:09

Filistin medyası ise İsrail ordusunun Refah'a girmeye başladığını iddia etti.


ATEŞKES SEVİNCİ

06.05.2024 21:54

Hamas'ın ateşkes teklifini onayladığını duyurmasının ardından Gazze'de sevinç gösterileri düzenlendi.

Ateşkese rağmen son hamle! İsrail Refah'a giriyor iddiası - 1. Resim


06.05.2024 19:38

El Cezire, Hamas'ın ateşkes teklifini kabul ettiğini duyurdu. Hamas, 'ateşkes teklifini kabul ediyoruz' dedi.


BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

06.05.2024 19:05

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, ABD Başkanı Biden, İsrail Başbakanı Netanyahu ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Açıklamada, İsrail'in Refah'a yönelik bir kara saldırısına hazırlanmasıyla ilgili olarak, "Başkan, Refah konusundaki açık pozisyonunu bir kez daha dile getirdi." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, iki ismin Gazze'de ateşkes anlaşması ve rehinelerle ilgili son durum ve Gazze'ye insani yardımlarla ilgili güncel gelişmelerle ilgili karşılıklı görüş alışverişinde bulundukları da belirtildi.


06.05.2024 18:26

HAMAS'TAN AÇIKLAMA

Hamas Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rişk, İsrail'in Refah'a yönelik olası kara saldırısının ateşkes müzakerelerini boşa çıkaracağını söyledi.

Rişk, Hamas'ın resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, İsrail ordusunun bu sabah Refah'ın doğusundaki bazı mahallelerin boşaltılması talebine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


06.05.2024 17:11

FİLİSTİN, ABD'Yİ ACİL MÜDAHALEYE ÇAĞIRDI

Filistin Devlet Başkanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentini işgalinin önlenmesi amacıyla bölgesel taraflar ve ABD başta olmak üzere uluslararası çevrelerle yoğun görüşmeler gerçekleştirildiğini bildirdi.

Filistin Devlet Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Refah'ın işgali, 1,5 milyon Filistinli vatandaşın daha önce uyardığımız katliam, toplu soykırım ve yerinden edilme girişimlerine maruz kalması anlamına geliyor. Refah'ın işgalini durdurmak için başta ABD olmak üzere bölgesel ve uluslararası taraflarla yoğun temaslar yürütüyoruz." ifadelerine yer verildi.


06.05.2024 16:33

HAMAS: SOYKIRIMI SÜRDÜRMEKTE ISRARCILAR

Hamas, İsrail ordusunun, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine askeri operasyona hazırlık amacıyla bazı mahalleleri boşaltma kararıyla ilgili "Netanyahu hükümetinin soykırımı sürdürmekte ısrar ettiği" değerlendirmesinde bulundu.

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, "İşgalci ordunun Refah'taki adımları, terörist Netanyahu hükümetinin, Filistin halkına yönelik soykırım savaşını sürdürmekteki ısrarını gösteren Siyonist bir suçtur." denildi.

06.05.2024 16:15

İSRAİL ORDUSU, REFAH'IN DOĞUSUNU VURUYOR

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyinde yer alan ve yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah'ın doğusuna hava saldırıları düzenlediği bildirildi.

İsrail'den Refah'a saldırı hazırlığı! Tahliye emri geldi Filistinliler yeniden sürülüyor - 1. Resim

Saldırılar nedeniyle bölgeden patlama seslerinin geldiği ve dumanların yükseldiği ifade edildi.

İsrail'den Refah'a saldırı hazırlığı! Tahliye emri geldi Filistinliler yeniden sürülüyor - 2. Resim

Resmi kaynaklar, saldırılarda can kaybı olup olmadığına ilişkin henüz açıklama yapmadı.


06.05.2024 16:05

UNICEF'TEN İSRAİL'E ÇOCUKLAR İÇİN UYARI

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Refah'taki 600 bin çocuğun gidecek güvenli hiçbir yeri olmadığını belirterek, zorla yerinden etme ve saldırıya karşı uyardı


06.05.2024 14:20

AB'YE ÜYE 26 ÜLKEDEN NETANYAHU'YA 'DUR' ÇAĞRISI

İsrail’in bugün erken saatlerde Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentinin doğusuna tahliye emri vermesine tepki gösteren Avrupa Birliği’ne üye 26 ülkenin dışişleri bakanları yayımladıkları ortak bildiride, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya saldırıya devam etmemesi çağrısı yaptı.


06.05.2024 13:32

HAMAS: MÜZAKERELERE DEVAM EDECEĞİZ

Hamas sözcüsü, İsrail'in sivillerin Gazze'nin güneyindeki Refah'ın bazı kısımlarından tahliye edilmesi çağrısına rağmen, Filistinli grubun potansiyel bir ateşkes ve rehine anlaşması için müzakerelere devam edeceğini söyledi.

Hamas sözcüsü Abdul Latif el-Qanou, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Müzakerelere olumlu bir şekilde ve açık yürekle devam edeceğiz" dedi.


06.05.2024 12:16

REFAH'IN DOĞUSUNDA ZORUNLU GÖÇ BAŞLADI

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyinde yer alan Refah'ın doğusundaki bazı mahallelerin boşaltılması açıklamasının ardından bölgede yaşayan Filistinlilerin yerlerini terk etmeye başladığı bildirildi.

İsrail'den Refah'a saldırı hazırlığı! Tahliye emri geldi Filistinliler yeniden sürülüyor - 1. Resim


06.05.2024 10:45

BM'DEN İSRAİL'E REFAH UYARISI

Birleşmiş Milletler: İsrail'in Refah'a saldırması daha fazla sivilin acı çekmesi ve ölmesi anlamına gelecektir.


06.05.2024 10:41

İSRAİL SAVUNMA BAKANI: REFAH'A SALDIRIDAN BAŞKA SEÇENEK YOK

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Amerikalı mevkidaşı Savunma Bakanı Lloyd Austin'e, İsrail'in Refah'a saldırmaktan başka seçeneği kalmadığını söyledi.

İsrail'den Refah'a saldırı hazırlığı! Tahliye emri geldi Filistinliler yeniden sürülüyor - 1. Resim


06.05.2024 10:30

REFAH'TAN 100 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLECEK

İsrail ordusunun bir sözcüsü gazetecilere, doğu Refah'tan "yaklaşık 100 bin kişinin" tahliye edileceğini söyledi. Uluslararası toplum İsrail'i, 1,5 milyon Filistinlinin barındığı Refah'a yapılacak askeri operasyonun "felaket" olacağı konusunda aylardır uyarıyor.

İsrail'den Refah'a saldırı hazırlığı! Tahliye emri geldi Filistinliler yeniden sürülüyor - 2. Resim


06.05.2024 10:27

İSRAİL, REFAH'TA İKİ EVİ HEDEF ALDI

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne hava, kara ve denizden düzenlediği saldırılar devam ediyor. İsrail ordusu Gazze'nin güneyinde yer alan Refah kentindeki es-Selam mahallesinde Kışta ailesine ait iki evi hedef aldı. Saldırı sonucunda ölü ve yaralıların olduğu bildirildi.


06.05.2024 10:21

NETANYAHU GÖRÜŞMELERİ ZORA SOKTU

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Hamas ile esir takası mutabakatı müzakereleri devam ederken Gazze'nin güneyinde yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah'a saldırıdan vazgeçmeyecekleri yönündeki açıklamalarının görüşmeleri zora soktuğu bildirildi.

İsrail'den Refah'a saldırı hazırlığı! Tahliye emri geldi Filistinliler yeniden sürülüyor - 3. Resim


06.05.2024 10:17

İSRAİL'DEN GAZZELİLERE "REFAH'IN DOĞUSUNU TAHLİYE EDİN" UYARISI

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi’nin Refah kentine yönelik kara harekatı öncesi, Refah kentinin doğusuna askeri uçaklardan broşürler atarak Filistinlilerin bölgeyi tahliye etmesini istedi.

İsrail'den Refah'a saldırı hazırlığı! Tahliye emri geldi Filistinliler yeniden sürülüyor - 1. Resim

Atılan broşürlerde bölge sakinlerine Refah kentinin batısına ve Han Yunus'a doğru hareket etmeleri gerektiği belirtiliyor.


06.05.2024 09:55

AB'DEN ACİL ATEŞKES ÇAĞRISI

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Gazze'nin kuzeyinde tam anlamıyla kıtlığın baş gösterdiğini ve güneye doğru ilerlediğini belirterek, "acil insani ateşkes" çağrısı yaptı.


06.05.2024 09:15

İSRAİL ORDUSUNDAN 'REFAH' AÇIKLAMASI

İsrail basınında çıkan ordunun Refah'ta bazı mahalleleri tahliye etmeye başladığı yönündeki haberlerinden ardından IDF'den açıklama geldi. X üzerinden yayınlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

''IDF, Gazze'ye artan miktardaki yardımları karşılamak için El Mawasi'deki insani yardım alanını genişletti. Bu genişletilmiş insani yardım alanı, sahra hastanelerini, çadırları ve artan miktarlarda yiyecek, su, ilaç ve ek malzemeleri içermektedir.''

''Hükümetin onayına uygun olarak devam eden bir durum değerlendirmesi, Doğu Refah'ta belirlenen bölgelerdeki sivillerin kademeli olarak insani bölgeye hareketine rehberlik edecek.''

''Geçici olarak insani bölgeye geçiş çağrıları, el ilanları, SMS mesajları, telefon görüşmeleri ve Arapça medya yayınları aracılığıyla iletilecek. IDF, esaret altında tuttuğu tüm rehineler eve dönene kadar Gazze'nin her yerinde Hamas'ı takip etmeye devam edecek.''


06.05.2024 08:48

İSRAİL HİZBULLAH YERLEŞKESİNİ VURDU

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), İsrail savaş uçaklarının bir gecede kuzeydoğu Lübnan'ın Baalbek yakınlarındaki Sefri bölgesindeki Hizbullah yerleşkesini vurduğunu söyledi. Lübnan medyasına göre saldırıda üç kişi hafif yaralandı.


06.05.2024 08:08

REFAH'TA BİRÇOK MAHALLE BOŞALTILIYOR

İsrail Devlet Televizyonu KAN'ın haberinde, İsrail ordusunun, Refah'ın doğusunda İsrail sınırı yakınındaki birçok mahalleyi boşaltmaya başladığı belirtildi.

İsrail'den Refah'a saldırı hazırlığı! Tahliye emri geldi Filistinliler yeniden sürülüyor - 1. Resim

The Times of Israel gazetesinin haberinde de İsrail ordusunun, Refah sınırının doğusundaki mahallelerde yaşayan Filistinlilere el-Mevasi ve Han Yunus'taki "insani bölgelere gitme" çağrısı yaptığı kaydedildi.


06.05.2024 06:00

AL JAZEERA SAVAŞA RAĞMEN GAZZE'DE HABER YAPACAK

İsrail'deki faaliyetlerinin durdurulmasına karar verilen Al Jazeera'nin Kudüs'teki ofisine polis tarafından baskın yapılarak ekipmanlara el konuldu.

İsrail'in yasakladığı Al Jazeera "İsrail yasağına rağmen" Gazze'deki savaşa ilişkin haber yapmaya devam edeceğini duyurdu.


05.05.2024 23:10

''REFAH'I ÇOK YAKINDA İŞGAL EDECEĞİZ''

Savunma Bakanı Yoav Gallant, dün, Hamas hareketinin Tel Aviv hükümetiyle esir takası anlaşmasına varmak istemediğine dair göstergeler olduğunu iddia ederek, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentini "çok yakında işgal edeceklerini" belirtti.

İsrail ordusu Gazze'nin güneyindeki bazı mahalleleri boşalttı - 2. Resim


05.05.2024 09:06

GAZZE'DE 7 EKİM SONRASI

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 14 bin 944’ü çocuk, 9 bin 849'u kadın olmak üzere 34 bin 683 Filistinli öldürüldü, 78 bin 18 kişi yaralandı.

İsrail ordusu Gazze'nin güneyindeki bazı mahalleleri boşalttı - 1. Resim

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...