Tgrt Haber

Savaşın unutulan yüzü! Hayvanlar açlık ve korku içinde yardım eli bekliyor

17 Mart 2022 13:23 - Güncelleme : 17 Mart 2022 13:35
Ukrayna'daki vahşi hayvanlar, kendilerine uzatılacak yardım elini bekliyor.

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın 22. Gününde hayvanların açlık, korku ve soğukla mücadelesi, insanların yaşadığı zorlukların gölgesinde kaldı. Binlerce vatandaş yurtlarından tahliye edilirken çatışmaların ortasında kalan hayvanlar da kendilerine uzanacak yardım elini bekliyor.

Ukrayna'daki vahşi hayvanlar, kendilerine uzatılacak yardım elini bekliyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı sıcak savaş 22. Gününde devam ederken insanların bölgeden tahliyesi sürüyor. Başta kadın ve çocuklar olmak üzere ilk günden beri sadece insanların acılarının görüldüğü çatışmalarda, hayvanlar ise gölgede kalan canlar oldu. İnsanların terk ettiği bölgelerde açlık, soğuk, korku ve acı içinde kalan hayvanlar, savaşın yalnızca insanlara değil tüm canlılara zarar verdiğini bir kez daha gözler önüne serdi. 

BİRKAÇ KUŞ, TAVŞAN VE TİLKİ SON ANDA KURTARILDI

Kiev yakınlarında bulunan Hostomel’de Rus ordusunun bombardımanı, bölgedeki bir ahırın yanmasına neden oldu. Çevredeki komşuların yardıma koşarak kafesleri açması üzerine birkaç kuş, tavşan ve bir yavru tilki kurtulmayı başardı. Ahır yakınlarında bir de dişi aslan bulunduğunu bilen komşular, onu da bodrum katında buldular. 

Savaşın unutulan yüzü! Hayvanlar açlık ve korku içinde yardım eli bekliyor

2 YAŞINDAKİ ASLANIN BESLEYECEK KİMSESİ YOK

Ukrayna'nın en büyük köpek barınaklarından birini işleten 78 yaşındaki Serpinska, "Onu besleyecek kimsesi yoktu, oldukça huzursuz ve rahatsız görünüyordu. Biz de mama ve su vermeye başladık" ifadeleriyle 2 yaşındaki aslana ellerinden geldiği kadar destek olduklarını belirtti. 

“BÖLGE MAYINLI, BİZ BİLE GİREMİYORUZ”

Hostomel'deki bir kargo havaalanı da yine işgalci Rus kuvvetlerinin 24 Şubat'ta ele geçirmeye çalıştığı ilk hedeflerden biriydi. Rus güçler 5 Mart'a kadar Serpinska'nın köpek barınağının çevresini sardı. Dokuz gün boyunca evden ayrılamayan Serpinska, 14 Mart Pazartesi günü yine Rura'ya yiyecek ve su götürmek için yola çıktığını ancak yolda Rus askerleriyle karşılaştığını söyledi. Askerler, aslana bir gün önce su verdiklerini ama artık o bölge mayınlı olduğu için kendilerinin bile giremediklerini söyleyince Rura’ya yardım ulaşmadı.

Savaşın unutulan yüzü! Hayvanlar açlık ve korku içinde yardım eli bekliyor

VAHŞİ HAYVANLARIN AKIBETLERİ BİLİNMİYOR

Ukrayna'da aslanlar, kaplanlar, ayılar, kurtlar, timsahlar ve pitonlar da dahil olmak üzere evlerde tutsak edilen binlerce hayvan olduğu tahmin ediliyor. Ülkenin kuzeydoğusundaki Harkiv'in Saltivka semtinde aktivistler Rus işgalinden önce bile bir evde tutulan iki aslan, bir jaguar ve bir kaplanı kurtarmaya çalışıyordu. Ukrayna Hayvan Hakları Savunucuları Derneği'nde bir aktivist olan Irina Korobko, "Savaş başladıktan sonra sahipleri bu vahşi hayvanları bırakıp şehri terk etti. Şu anda akıbetleri bilinmiyor" şeklinde konuştu.

Bölgenin Rus bombardımanı altında olması, hayvan sahiplerinden aktivistlere kadar herkesin elini kolunu bağladı. Konuya ilişkin başka bir açıklamasında ise Korobko, "Bu savaş nedeniyle esaret altındaki binlerce vahşi hayvana ne olacağının bilinmemesi çok büyük bir sorun" dedi.

VAHŞİ HAYVANLAR BİN 500 DOLARA SATILIYORDU

Aktivistler, aslan ve kaplan gibi hayvanların Ukrayna'da yaklaşık 1.500 dolara satıldığını, hayvanların esaret altında yetiştirilmesi engellenmediği sürece bunun yasal olduğunu ifade etti. Hayvan hakları aktivistlerinin uzun süren kampanyasının ardından Ukrayna hükümeti, geçtiğimiz yıl tutsak hayvanların restoranlarda müşterileri eğlendirmek için kullanılmasını yasakladı. Ayrıca dilenciler ve fotoğrafçıların Kiev ve diğer şehirlerde turistlerin ayılarla fotoğrafını çekmesi de yasaklandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...