Tgrt Haber

3 büyükşehirde satılık ve kiralık evlerin fiyatları düştü! Emlak piyasasında son durum

Editör: Fatimatüzzehra Maslak / Kaynak: tgrthaber.com.tr
17 May 2024 16:36 - Güncelleme : 17 May 2024 17:47
3 büyükşehirde satılık ve kiralık evlerin fiyatları düştü! Emlak piyasasında son durum

Yapılan bir raporlamada 3 büyükşehirde kira ve satılık evlerin fiyatlarının düştüğü tespit edildi. Piyasalarda özellikle 2020'den beri hızla artan kiralarda ise durağanlığın seyrettiği tespit edildi.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ve sahibinden.com sitesinin beraber yürüttüğü çalışmada raporlar ortaya çıktı. Satılık ve kiralık ev fiyatlarındaki düşüşler ise şaşırttı. Araştırmada Türkiye'de son 1 yıldır emlak piyasasında ciddi bir düşüşün yaşandığı bildirildi. 

3 BÜYÜKŞEHİRDE SATILIK VE KİRALIK EVLERİN FİYATLARI DÜŞTÜ! 

Araştırmada yer alan; 2020 ve 2023 yıllarında yükselen satılık ve kiralık ev fiyatlarında 2024 yılı itibariyle düşüşler yaşandı. Konut fiyatlarındaki bu azalmanın nedenini ise emlakçılar: yüksek fiyatlıyken ev satışlarının durma noktasına gelmesinden kaynaklı olduğunu bildirdi. 

3 büyükşehirde satılık ve kiralık evlerin fiyatları düştü! Emlak piyasasında son durum - 1. Resim

2022 yılının Ağustos ayında yıllık bazda yüzde 65,8'ene ulaşan konut satışları 2023 Aralık ayında hızla düştü. 2024 Nisan ayı itibariyle satış fiyatlarında konutun metrekare başına; İstanbul'da 39 bin 80 lira, Ankara'da 21 bin 250 lira ve İzmir'de 32 bin 632 lira oldu. 

3 büyükşehirde satılık ve kiralık evlerin fiyatları düştü! Emlak piyasasında son durum - 2. Resim

2024 yılının Mart ayından itibaren ise; konutlara olan talebin azalmasından kaynaklı fiyat oranlarında 2,2 oranda azalma meydana geldi. Özellikle bu düşük oranların büyükşehirlerde meydana gelmesi dikkat çekti. 2023 Mayıs ayına kıyasla da 2024 Mayıs ayında satış fiyatlarında yüzde 86 zirveden yüzde 30'lara geriledi. 

Kiralık evlerde de aynı şekilde büyükşehirler etkilendi. Kira fiyatlarının geçtiğimiz 3 yıla nazaran yükselmemesi de dikkatlerden kaçmadı. Diğer yıllara oranla kira fiyat endekslerinde 11,2 oranın düştüğü belirtildi. 

Kaynak: tgrthaber.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...