Tgrt Haber

Koşar adımlarla zirvede! 2023'e rekorla girdi, altın tüm zamanların en yüksek seviyesinde (2 Ocak güncel altın fiyatları)

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
02 Ocak 2023 12:32 - Güncelleme : 02 Ocak 2023 13:09
altın,2023 altın

2022 yılı boyunca dalgalı bir seyir izlemesine rağmen yatırımcına kazandıran altın yılın ilk işlem gününe artışla başlayarak beklenen rekoru kırdı. Pek çok analist ve piyasası uzmanının 2023 yılında büyük değer kazançları sağlayacağına inandıkları altının gram fiyatı 2 Ocak tarihi itibari ile bin 100 liradan işlem görüyor. Ons tarafında da değer artışları kaydedildi, cuma günü yüzde 0,57 değer kazanan ons altın bin 827 TL’den fiyatlandı.

Geçtiğimiz yıl yatırımcına yüksek kazançlar getiren gram altın 2023 yılına da yükselişle başladı. Uluslararası piyasalarda yaşanan değişimlere ve ons altına göre fiyatlarında artışlar gözlenen altın, dolar/TL kurunda yaşanan hareketlenmelerden de etkilendi. Uzmanlar, 2022 yılı boyunca dolardaki değer artışları ve jeopolitik risklerle baskılanan altının 2023 yılında değerine değer katacağını ifade ediyor.

DOLAR BASKISI ALTINDA KALDI

2022 yılı boyunca Fed’in yüzde 2’lik enflasyon hedefine sadık kalmak için uyguladığı sıkı para politikaları altın gibi sabit getirisi olmayan varlıkları olumsuz etkiledi. Yıl boyu altına olan talep azalırken Fed faizlerinde yavaşlama yaşanması ihtimali ons altın fiyatlarını destekledi. Diğer yandan dolar/ TL kurunda yaşanan yatay seyirde gram altın fiyatlanmalarında etkili oldu.

YILIN SON ÇEYREĞİNDE RALLİ

Öte yandan tüm dünya ekonomileri 2022 yılı boyunca AB-Rusya çekişmelerinin ortasından kalan enerji sorunun ve resesyon endişeleri ile mücadele etti. Resesyon korkusu nedeni ile yükselen faizlerin yavaşlatılabileceği beklentileri küresel piyasalarda risk iştahının artmasına kapı araladı. Bunun yanında özellikle yılın son çeyreğinde değerli metallerde yatırımcı güvenin artması ile beraber sert yükselişler gözlendi.

GRAM ALTIN YILA BİN 100 TL SEVİYESİNDEN BAŞLADI

Altının gram fiyatı, haftaya yükselişle başlamasının ardından 1.100 lira seviyesinde işlem görüyor. Cuma günü, ons fiyatındaki yükselişe paralel değer kazanan altının gram fiyatı, günü yüzde 0,49 artışla 1.097 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni haftaya da yükselişle başlamasının ardından saat 10.30 itibarıyla yüzde 0,3 değer kazancıyla 1.100 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1.805 lira, Cumhuriyet altını da 7.320 liradan satılıyor.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

“2023’TE 2 BİN DOLARA ÇIKACAK”

Öte yandan dünyaca ünlü analist Avi Gilburt kısa süre önce paylaştığı bir tahminde altının ons fiyatlarının 2023 yılında 2 bin doların üzerine çıkacağını anlattı. Ünlü analiste göre ons altın bir sonraki rallide 2 bin 100 dolara çıkabilir. Eğer kısa süre içinde bu öngörü gerçekleşirse gram altın bin 200 liraya olacak. 

YENİ ZİRVELER BEKLİYORUM

Yaptığı altın tahminlerinde sık sık gelecek yıl için altın ve gümüşte pozitif bir seyir beklediğinin altının çizen Finans Analisti İslam Memiş, 2023'ün genel itibariyle riskli, karmaşık ve belirsiz bir yıl olacağını ifade etti. Memiş açıklamasının devamında  "Altın ve gram gümüşte yeni zirveler bekliyor olacağım" dedi.

GELECEK YIL ALTIN TALEBİ ARTACAK

Öte yandan Dünya Altın Konseyi de altının 2023 yılı içinde doların zayıflamasına bağlı olarak fiyatlarının destekleneceğini ifade açıklamalar yaptı. Konseye göre, Gelecek yıl Çin'in ekonomisinde beklenen iyileşme tüketicilerin altın talebini artıracak ve fiyatları destekleyecek. Diğer yandan yavaşlayan bir ekonomi nedeniyle emtialar üzerindeki baskı, muhtemelen ilk yarıda altına pozitif yansıyacak.

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...