Tgrt Haber

Google 5 milyon dolar dağıtıyor! Kazanmak çok basit

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: newscientist.com
06 Mart 2024 09:29 - Güncelleme : 06 Mart 2024 09:30
Google 5 milyon dolar dağıtıyor! Kazanmak çok basit

Google ve XPRIZE, kuantum bilgisayarların pratik kullanımlarını bulmayı amaçlayan ödüllü bir yarışma başlattı. Araştırmacılardan yeni kuantum algoritmaları geliştirmeleri ve bu algoritmaların gerçek dünya sorunlarına nasıl uygulanabileceğini göstermeleri isteniyor.

Google ve XPRIZE, kuantum bilgisayarların topluma gerçekten fayda sağlayabilecek pratik kullanımlarını bulmak amacıyla 5 milyon dolar ödüllü bir yarışma başlattı.

Google'ın, son teknoloji ürünü bir süper bilgisayarın tamamlamasının 10.000 yıl süreceğini iddia ettiği bir görevi 200 saniyede tamamladığı öne sürülen Sycamore işlemcisi, kuantum bilgisayarların belirli görevleri klasik bilgisayarlardan daha hızlı gerçekleştirebildiğini gözler önüne sermişti.

Google'dan Ryan Babbush, "Kuantum bilgisayarların çok ama çok büyük hızlanmalar sağladığını kanıtlayabileceğimiz pek çok soyut matematik problemi var. Ancak araştırma topluluğunun büyük bir kısmı, bu soyut kuantum hızlandırmalarını belirli gerçek dünya uygulamalarıyla eşleştirmeye ve kuantum bilgisayarların nasıl kullanılabileceğini bulmaya az odaklandı." dedi.

YENİ KUANTUM ALGORİTMALARI BULACAKLAR

Bu amaçla Google ve XPRIZE Vakfı, araştırmacıları üç yıllık bir yarışmanın parçası olarak yeni kuantum algoritmaları bulmaya çağırdı.

Babbush, kazanan algoritmaların, depolama kapasitesini büyük ölçüde artıran yeni bir pil elektroliti bulmak gibi mevcut bir sorunu çözebileceğini ancak pratikte sorunu çözmesine gerek olmadığını söylüyor.

Google 5 milyon dolar dağıtıyor! Kazanmak çok basit - 1. Resim

Bunun yerine, araştırmacıların yalnızca gereken kuantum hesaplama spesifikasyonlarını tam olarak detaylandırarak bir algoritmanın nasıl uygulanabileceğini göstermesi gerekiyor. Alternatif olarak rakipler, mevcut bir kuantum algoritmasının daha önce düşünülmemiş bir gerçek dünya sorununa nasıl uygulanabileceğini gösterebilirler.

Ödül, katılımcıların algoritmalarını, etkilerinin ne kadar büyük olabileceği, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde belirtilenlere benzer sorunları çözüp çözmedikleri ve şu anda veya yakın gelecekte mevcut makinelerde ne kadar fizibilite çalıştırılabileceği gibi bir dizi kritere göre değerlendirecek.

BÜYÜK ÖDÜL 5 MİLYON DOLAR

Toplam 5 milyon dolarlık ödül fonu, en fazla üç kazanan arasında paylaştırılacak 3 milyon dolarlık büyük ödüle bölünecek. 20 yarı finalistin her biri için de 50 bin dolar paylaştırılacak.

Kaynak: newscientist.com
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Abdurrahman Şahin 6 Mart 2024 15:08

Garibanın yüzü gulermi

Sonraki Haber Yükleniyor...