Tgrt Haber

Kilosu 500 lira olan Kaşar peyniri almadan bir kez daha düşünün! Ambalajındaki işaretlere dikkat

Editör: Fatimatüzzehra Maslak / Kaynak: tgrthaber.com.tr
23 May 2024 13:30 - Güncelleme : 27 May 2024 10:21

En çok tüketilen besinlerden biri olan kaşar peynirde geçtiğimiz gün plastik eldiven parçaları bulundu. Paketli üründe çıkan plastik eldiven parçaları hakkında Tüketici Konfederasyonu Sürdürülebilir üretim ve tüketim Komisyonu Başkanı Gıda mühendisi Nurten Sırma tgrthaber.com'a konuştu. Sırma, kaşar peynirin ambalajındaki işaretlere dikkat çekti.

Ünlü kaşar markasının paketli ürününden plastik eldiven parçalarının bulunması infiale neden oldu. Muğla’nın Milas ilçesi Ören Mahallesi’ndeki yaşayan bir vatandaş marketten aldığı paketli kaşarı dilimlediği an karşısına mavi plastik eldiven parçaları çıktı. Şakına dönen vatandaş hemen basına haber verdi. Yaşanan durum karşısında Tüketici Konfederasyonu Sürdürülebilir üretim ve tüketim Komisyonu Başkanı Gıda mühendisi Nurten Sırma, tgrthaber.com'un özel haberi şefi F.Zehra Maslak'a çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

KİLOSU 500 LİRA OLAN KAŞAR PEYNİRİ ALMADAN BİR KEZ DAHA DÜŞÜNÜN!

Kilosu 500 liradan başlayan kaşar peynirde çıkan bu tarz durumlar vatandaşın hem sağlığını hem de cebini olumsuz etkiliyor. Gıda Mühendisi Nurten Sırma, konu hakkında yaptığı ilk açıklamada "Vatandaşların bunun gibi gıda güvenliği zafiyetlerini  Tarım ve Orman Bakanlığının aktif ettiği Alo 174 Gıda İhbar hattına  bildirmeleri gerekiyor. Fahiş fiyat gibi mali konulardaki mağduriyetlerini ise alo 175 Tüketici Danışma hattını arayarak bildirmeleri gerekiyor. Ayrıca üründeki gıda güvenliği kusurlarını gösteren fotoğrafları da  0501 174 0 174 whatsapp gıda ihbar numarasına bildirmeleri gerekiyor. Bunun yanı sıra üretim zafiyetine değinen Sırma, denetimlerin özellikle süt ürünleri gibi tüketimi ve satışı hızlı olan gıda ürünlerinde  artırılmasının önemli olduğunun altını çizdi.

Kilosu 500 lira olan Kaşar peyniri almadan bir kez daha düşünün! Ambalajındaki işaretlere dikkat - 1. Resim

"GIDA FİYATLARI ARTTIKÇA KALİTE DÜŞTÜ"

Daha öncede benzer olayların yaşandığına dikkat çeken Sırma, ambalaj içinden çıkan böcek ve kemirgen parçaları, bağırsak kökenli fekal bakteriler, bakteri, saç, vida, cam parçaları, plastik ve metal parçaları gibi sağlığı etkileyen maddelerle de karşılaşıldığını hatırlattı. Gıda Mühendisi Sırma, gıda fiyatlarındaki artışın kaliteyi düşürdüğünü belirtti. Öte yandan tüketiciye ise uyarıda bulunan Sırma ambalaj üzerindeki etiket bilgilerine dikkat çekti.

Kilosu 500 lira olan Kaşar peyniri almadan bir kez daha düşünün! Ambalajındaki işaretlere dikkat - 2. Resim

TR ile başlayan onaylı veya kayıtlı işletme numarasını hatırlatan Sırma, "TR ile başlayan onaylı veya kayıtlı işletme numarası, Türk Gıda Kodeksi tarafından kontrol edildiğine işarettir. Bu gıdanın güvenirliliğini artırır. Çünkü üretimine bizzat bakanlık izin vermiştir anlamına gelir. Tarım ve Orman Bakanlığı izin kapsamında olan ürünlerde risk en aza indirgenir Güvenli bir ürün satın almak için etiket bilgileri ve içerik kısmını dikkatli okumanızda fayda var" dedi. 

Kilosu 500 lira olan Kaşar peyniri almadan bir kez daha düşünün! Ambalajındaki işaretlere dikkat - 3. Resim

"GIDA ÜRÜNLERİNDE BÜYÜK TEHLİKE!"

Sırma aynı zamanda taklit ürünlerde neredeyse orjinaline yakın profesyonellikte ürün yapılabildiğini belirtti. "İyi bir kaşar peyniri kaliteli ve özellikle de yağı çalınmamış sütle yapılabilir. Nitelikli, taze ve yağı eksiltilmemiş sütten elde edilen kaşar peynirinin insan sağlığına, kemik gelişimi ve kas sistemine faydası saymakla bitmez. Ancak bazı üreticiler sütün kuru maddesini ve ağırlığını arttırmak için, nişasta ve peynir altı suyu tozu ekleyerek kaşarın miktarını artırıyor" şeklinde konuşan Sırma, sahte kaşarın anlaşılmasının da zor olduğunun altını çizdi. Bu tür sahtecilikler laboratuvar analizleri ile anlaşılabilir. Öte yandan aynı şekilde diğer ürünlerde de sahteciliğin fark edilmeyecek derecede orijinale yakın olabildiğini belirtti.

Kilosu 500 lira olan Kaşar peyniri almadan bir kez daha düşünün! Ambalajındaki işaretlere dikkat - 4. Resim

ORİJİNALE YAKIN TAKLİT!

Sırma aynı zamanda taklit ürünlerde neredeyse daha profesyonel yapıldığını belirtti. "Kaşar sütün en sağlıklı kısmı olan yağdan elde edilir. Bu yağ kısmından yapılan kaşarlar insan sağlığında kemik ve kas sistemine faydası saymakla bitmez. Ancak çok az elde edildiğinden üreticiler bunun üzerine peynir altı suyunu ekleyerek kaşarın miktarını artırıyor" şeklinde konuşan Sırma, sahte kaşarın anlaşılmasının da zor olduğunun altını çizdi. Öte yandan aynı şekilde diğer ürünlerde de sahteciliğin fark edilmeyecek derecede orijinale yakın olduğunu belirtti. 

BOZUK ÜRÜNLERE DİKKAT! 

Av İbrahim Güllü TÜKONFED Tüketici Konfederasyonu başkan vekili de konuya ilişkin vatandaşların nasıl şikayette bulunacağına dair bilgiler paylaştı:

"Tüketicilerimiz aldıkları ve tükettikleri gıdalarda olumsuzluklar ile karşılaşabilmektedirler. Bu durumda tüketici ürün için ödemiş olduğu bedelin iadesi için tüketici hakem heyetine başvurabileceği gibi uğramış olduğu maddi zararı (tedavi giderleri gibi) ve manevi zararı için tazminat talep edebilir. Ayrıca ilgililerin cezalandırılması için Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunabilirler. Bozuk ve sağlıksız ürünle karşılaşan tüketicimiz Tarım bakanlığına bağlı olarak görev yapan Alo 174 Gıda Hattına ihbarda yani şikayette bulunabilirler. Alo 174 hattı 7/24 hizmet vermektedir. Yine Alo174 Whatsapp (0 501 174 0 174) nolu telefon üzerinden şikayet konusu gıdaya ilişkin fotoğraf ve videoları ekleyerek şikayette bulunabilirler. "

Kaynak: tgrthaber.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...