Yaklaşan kış mevsimi öncesi gıda fiyatlarındaki artış vatandaşları tedirgin ediyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bazı ürünlerde stokçuluk ve fahiş fiyat artışı gibi uygulamaların görüldüğünü söyledi. Denetimlerini artırdıklarını belirten Bolat, "Cumhuriyetimizin 100. yılında büyük bir indirim kampanyasını bütün marketlerden bekliyoruz" dedi.
Türk-İş'in açlık ve yoksulluk sınırı araştırması yayımlandı. Eylül ayına ilişkin verilere göre göre gıda enflasyonu aylık yüzde 9,31 olurken açlık sınırı da 13 bin lirayı aştı. Bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 17 bin 336 lira olarak kaydedildi.
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu yaptığı araştırma sonrası Eylül 2023’de dört kişilik bir ailenin açlık sınırını 13 bin 701 liradan 14 bin 542 liraya yükseltti. Yoksulluk sınırı ise 41 bin 651 liraya çıktı.
Enflasyon oranlarının yükselişinden en çok payını alan gıda fiyatları oldu. TÜFE beklentisinin yüzde 67 çıkmasına fırsatçılık da eklenince temel gıda ürünlerine zam üstüne zam geldi. Bu durumdan en çok etkilenen yumurtanın fiyatı bir yılda ikiye katlandı.
Emekli ve işçiye yapılan maaş zamlarını az bulan Yıldız Tilbe, "Emekli maaşı 150 bin TL, işçilerin aylık maaşı 200 bin TL olmalı. Yiyecek ve gıda ucuz olmalı, mobilya ile giyim pahalı olabilir" diye sitem etti.
Gelen zamlar sonrası her şeyin değeri katlanırken, özellikle havalimanlarındaki fiyatlar inanılmaz boyutlara ulaştı. Tatlı denince akla ilk gelen baklavanın bir dilimi, havalimanlarında dudak uçuklatan fiyata satılıyor.
Avrupa İstatistik Ofisi Euro Bölgesi haziran ayı enflasyon verilerine göre, TÜFE, özellikle enerji fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak, Haziran 2023'te yüzde 5,5 ile Ocak 2022'den bu yana en düşük seviyede.
Birleşmiş Milletler verilerine göre, küresel gıda fiyatları haziranda düşüşünü sürdürdü. Dünya gıda fiyatları endeksi haziranda 122,3'e düşerek Nisan 2021'den beri en düşük düzeye indi. Türkiye'de ise aynı süreçte gıda fiyatlarının artış eğiliminde olması dikkat çekti.