Tgrt Haber

2. el otomobilde fiyatlar neden düşüyor?

10 Haziran 2024 13:36 | Güncelleme :10 Haziran 2024 14:17

7 Temmuz'dan itibaren devreye girmesi beklenen "Genel Güvenlik Yönetmeliği" nedeniyle sıfır araçlarda kampanyalar yoğunlaştı. Piyasayı yakından takip edenler araç fiyatlarındaki avantajın sadece sıfır araçlarda yaşanmadığını ikinci el araç fiyatlarında da düşüş olduğunu farketmişlerdir. 

Fiyatlardaki düşüşün en önemli nedeni Ticaret Bakanlığının aldığı tedbiler neticesinde arz-talep dengesindeki bozulmaların artık geride kalması.

Ayrıca son aylara baktığımızda döviz kurlarında önemli bir hareketliliğin olmaması da fiyatlardaki dengelenmenin bir diğer sebebi olarak sayılabilir.

Ama bence en önemli sebep; 7 Temmuz'da uygulanmaya başlanacak 'Genel Güvenlik Yönetmeliği'. Çünkü artık Kilitlenme Karşıtı Frenleme Sistemi, Anti Patinaj Sistemi, Şerit Takip Sistemi, Kör Nokta Uyarı Sistemi gibi ekstra paket kapsamında alınan özellikler zorunlu olacak. Burada amaç tabii ki kazaları minimize etmek.

Evet fiyatlar uzun bir aranın ardından yavaş yavaş denglenmeye başladı. Fakat sektör temsilcilerinin otomobil almak isteyen vatandaşlara özellikle de yaklaşan Kurban öncesinde bazı tavsiyeleri var. Yeri gelmişken bunları da dile getirmenin faydası olacağını düşünüyorum. Uzmanlar özellikle 2. el araç alımlarında kurumsal firmaların tercih edilmesi gerektiğini söylüyor. Bayi ya da aracı alacakları kurumun, şirketin yetki belgesine sahip olup olmadığına dikkat etmek gerektiğinin de altını çiziyorlar.

Dahası, satın alacakları aracın mevcut durumu, geçmişi ve muhtemel sorunlarıyla ilgili 'gerçek' bilgi sahibi olabilmek için titizlikle yapılmış bir ekspertiz çalışması talep etmek de önemli. Böylelikle satış sonrasında yaşanabilecek sürpriz aksiliklerin de önüne geçmiş olacaksınız.

Peki fiyatlar düşmeye devam edecek mi? Bu konuda kesin bir yorum yapmak tabii ki mümkün değil ancak yıl sonuna kadar fiyatların, döviz kuru hareketi ve enflasyona bağlı olarak kademeli bir şekilde artacağı da şimdiden konuşulmaya başlandı bile. Bizden söylemesi...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.